PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 28 OCTOMBRIE - 3 NOIEMBRIE

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 28 OCTOMBRIE - 3 NOIEMBRIE

Principalele evenimente din săptămâna 28 octombrie - 3 noiembrie:

*** Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor ar urma să se reunească luni pentru a stabili calendarul de învestitură a noului Guvern. Este vorba despre audierea în comisiile permanente de specialitate a viitorilor membri ai Cabinetului Orban şi stabilirea datei pentru şedinţa comună a Legislativului în care să fie prezentat programul de guvernare şi să fie supus votului de învestitură.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, preşedintele PNL, a depus joi la Parlament lista viitorului Cabinet şi programul de guvernare. De asemenea, Orban a transmis o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului în care propune un calendar pentru învestirea noului Guvern. "În calitate de prim-ministru desemnat (...) vă înaintez următoarea propunere de calendar de învestire a Guvernului, pe care vă rog să o supuneţi aprobării Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului: luni, 28 octombrie - convocarea şedinţei Birourilor permanente reunite; marţi, 29 octombrie - programarea audierilor miniştrilor desemnaţi în şedinţele comune ale comisiilor permanente ale celor două Camere; miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 10,00 - convocarea şedinţei comune de plen a Camerelor Parlamentului în vederea acordării votului de încredere Guvernului", afirmă Orban în scrisoare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, în schimb, tot joi, că parlamentarii doresc audieri în comisii care să nu fie de formă şi nu este suficientă o zi pentru acest lucru. "Vă asigur că nu vom prelungi mai mult decât este nevoie acest calendar, cred că şi dvs şi parlamentarii doresc ca aceste audieri să nu fie de formă, nu neapărat nişte audieri cu vendete politice, dar trebuie să fie nişte audieri foarte serioase, pe respectarea Constituţiei şi a legilor ţării. Vorbim matur de un viitor Guvern", a precizat el.

Şi social-democratul Florin Iordache a susţinut că este nevoie de o audiere "serioasă şi amănunţită" a viitorilor miniştri, motiv pentru care vor fi propuse audieri pentru zilele de "marţi, miercuri, joi eventual". "Birourile permanente vor fi luni la prânz şi în Birourile permanente reunite vom stabili şi un calendar. Astăzi, după ce am văzut şi programul de guvernare, am văzut şi lista, cred că trebuie să facem o audiere foarte serioasă şi amănunţită, să vedem dacă într-adevăr ce scriu acolo pot susţine şi în aceste condiţii cred că vom propune marţi, miercuri, joi eventual să fie audierile, astfel încât cei care vor vota acest Guvern să afle despre competenţa miniştrilor, să afle mai multe despre programul de guvernare", a afirmat Iordache.

Conform Constituţiei, Birourile permanente ale celor două Camere stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.

*** Luni începe în România o misiune OSCE de observare a alegerilor prezidenţiale.

La începutul lunii octombrie, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu-Buică, preciza că Ministerul Afacerilor Externe a înştiinţat AEP că pe 28 octombrie va începe o misiune de observare a alegerilor prezidenţiale de către OSCE.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc pe 10 noiembrie. Diaspora începe să voteze pe 8 noiembrie.

*** În săptămâna care urmează ar trebui luată o decizie în ceea ce priveşte examenul de Rezidenţiat din acest an.

Conform ultimului calendar de examen, luni ar fi urmat să înceapă înscrierile pentru Rezidenţiat.

Concursul ar trebui să aibă loc pe data de 8 decembrie.

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de marţi, în unanimitate (72 de voturi "pentru"), propunerea legislativă pentru modificarea OG 18/2009 privind organizarea şi finanţarea Rezidenţiatului. Proiectul de lege va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

"Ministerul Sănătăţii organizează admiterea în Rezidenţiat pe locuri şi pe posturi prin concurs naţional în a treia duminică a lunii noiembrie, iar admiterea în rezidenţiatul în medicina de familie, prin test de selecţie, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Educaţiei Naţionale", prevede amendamentul senatorului PSD Liviu Pop.

Pentru anul în curs, concursul pentru Rezidenţiat se va desfăşura aşa cum era stabilit, pe 8 decembrie, şi în acest sens actul normativ iniţiat de un grup de parlamentari de la PSD, UDMR şi PNL şi amendat de Senat prevede că "prin derogare concursul naţional pentru admiterea în Rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii pentru anul 2019 şi se poate desfăşura la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sănătăţii şi instituţiile de învăţământ superior publice acreditate care au facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie".

*** Expoziţia "Bucureşti - Oraş Art Deco" se va deschide luni, la ora 18,00, în spaţiul expoziţional al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti.

Potrivit unui comunicat de presă, contextul istoric, urban şi cultural al anilor 1920 - 1945 este prezentat în expoziţie din trei perspective: două istorice şi una contemporană.

Bucureştiul interbelic, "un oraş în devenire care trăieşte o metamorfoză în salturi", este imaginea documentată de Willy Pragher, fotoreporter liber profesionist la Berlin, care şi-a petrecut tinereţea în Germania şi România, devenind în 1939 fotograf şi grafician al Societăţii Româneşti de Distribuire a Combustibilului.

Cadrele contemporane realizate de trei fotografi - Arthur Ţinţu, Vlad Pătru şi Dragoş Dogaru - anunţă viitorul album "Bucureşti - Oraş Art Deco", editat de Igloo Media în colecţia Igloo patrimoniu.

Expoziţia face parte dintr-un proiect mai amplu, iniţiat de Asociaţia Igloo Habitat şi Arhitectură şi platforma Bucureşti: Modernism Art Deco, cofinanţat de Ordinul Arhitecţilor din România şi desfăşurat în perioada 25 octombrie - 11 noiembrie.

*** Curtea Constituţională va lua în dezbatere miercuri sesizarea USR privind numirea lui Marian Neacşu în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Pe 9 octombrie, CCR a amânat pentru 30 octombrie discutarea acestei sesizări.

Pe 5 iulie, deputatul USR Cristina Prună anunţa că a depus la CCR o sesizare cu privire la numirea lui Neacşu în funcţia de vicepreşedinte al ANRE.

"Profilul lui Marian Neacşu este incompatibil cu cerinţele prevăzute de lege pentru această funcţie, întrucât nu are vechimea şi experienţa care sunt cerute de lege. În plus, el nu poate ocupa un loc în Comitetul de Reglementare al ANRE, întrucât a primit o condamnare penală definitivă", spunea deputatul USR.

Parlamentul l-a validat pe 26 iunie pe Marian Neacşu pentru funcţia de vicepreşedinte al ANRE.

*** Tot miercuri, CCR ar putea da şi pronunţarea asupra sesizării referitoare la alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului. Săptămâna trecută, CCR a amânat pentru 30 octombrie această pronunţare.

Pe 10 septembrie, senatorul ALDE Teodor Meleşcanu a fost ales, în plen, în cel de-al doilea tur de scrutin, preşedintele Senatului cu 73 de voturi "pentru", Alina Gorghiu, de la PNL, obţinând 59 de voturi. A doua zi, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, anunţa că mai mulţi parlamentari din Opoziţie au semnat o sesizare către CCR privind modul în care Meleşcanu, fost ministru de Externe şi membru al ALDE, a fost ales la conducerea Senatului, având şi susţinerea social-democraţilor la acel moment.

Biroul Politic Executiv al ALDE a luat act, două zile mai târziu, de pierderea calităţii de membru în cazul lui Teodor Meleşcanu. Ulterior, Meleşcanu a declarat că va depune acţiune în justiţie privind excluderea sa din ALDE.

*** Până miercuri, preşedintele CSM, Lia Savonea, şi ministrul Justiţiei, Ana Birchall, trebuie să îşi exprime punctul de vedere în soluţionarea conflictului de natură constituţională între cele două părţi, aşa cum a stabilit CCR pe 17 octombrie. După ce Savonea şi Birchall îşi vor exprima opiniile, se va stabili data şedinţei de judecată.

Pe 8 octombrie, Lia Savonea a denunţat "criza fără precedent" din cadrul CSM generată de lipsa cvorumului de la şedinţele de plen, anunţând că va sesiza CCR în privinţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall, pe care o acuză de "ingerinţă gravă în activitatea procurorilor" şi "acţiuni de subminare a autorităţii CSM". Birchall în schimb o acuză pe Savonea că a încălcat atribuţiile plenului CSM şi ale ministrului Justiţiei, deoarece a iniţiat fără drept un proiect de modificare a Legii ANI.

În data de 16 octombrie, şapte membri ai CSM au transmis plenului Consiliului o propunere pentru revocarea judecătoarei Lia Savonea din funcţia de preşedinte, pe motiv că aceasta a nesocotit "în mod manifest" atribuţia de reprezentare "care impune echilibru, onestitate şi neutralitate".

*** Joi este programat un nou termen în dosarul în care fostul lider al social-democraţilor Liviu Dragnea contestă noua conducere a PSD, stabilită la Congresul din 29 iunie.

Săptămâna trecută, Dragnea a depus la Curtea de Apel Bucureşti, prin avocat, o cerere de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în acest dosar. În cadrul procesului aflat în faza de apel, judecătorul care se ocupă de acest caz a anunţat că la dosar au fost depuse mai multe cereri, printre care şi o solicitare din partea lui Liviu Dragnea de sesizare a CJUE, fără să explice la ce se referă această cerere.

Magistratul a amânat procesul pentru data de 31 octombrie, astfel încât toate părţile să ia cunoştinţă de înscrisurile depuse la dosar. AGERPRES/(redactor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…