Prezența a peste opt plombe poate crește nivelul de mercur din sânge (studiu)

Prezența a peste opt plombe poate crește nivelul de mercur din sânge (studiu)

Plombele de amalgam, ce conțin o combinație de mercur, argint, staniu și alte metale, contribuie în mod semnificativ la creșterea nivelului de mercur din sânge, potrivit unui studiu realizat recent la Universitatea Georgia din Statele Unite, informează marți Science Daily.

Cercetarea, care a analizat date de la aproape 15.000 de persoane, este prima care demonstrează o legătură între plombele dentare și expunerea la mercur, raportat la o populație reprezentativă la scară națională.

Rezultatele studiului au fost publicate online și urmează să apară pe piață în ediția tipărită a jurnalului ''Ecotoxicology and Environmental Safety'' din decembrie.

''Cariile reprezintă una dintre cele mai des întâlnite boli cronice'', susține Lei Yin, cercetătoare în cadrul Environmental Health Science Department, autoare principală a studiului. ''Cred că majoritatea oamenilor are plombe, însă despre tipul de materiale folosite de dentist se vorbește prea puțin'', a completat aceasta.

Preocuparea pentru subiectul expunerii la mercurul din plombe nu reprezintă o noutate, însă cercetările anterioare au fost lipsite de consistență și limitate, a declarat Xiaozhong "John" Yu, profesor asistent în cadrul aceluiași departament și co-autor al lucrării. Acesta susține că studiul la care a participat poate reprezenta ''o bază științifică pentru viitoare evaluări ale riscului'', aceasta fiind prima cercetare care a luat în calcul vârsta, educația, etnia, rasa și sexul participanților, dar și obiceiuri precum fumatul sau dacă consumul de fructe de mare sau de alge, despre care se crede că ar contribui la creșterea nivelului de mercur din corp.

Oamenii de știință au analizat și expunerea la anumite tipuri de mercur și au descoperit o creștere semnificativă a metil-mercurului, cea mai toxică formă a acestui metal, ce a fost legat de plombe.

Plombele de amalgam au fost utilizate timp de peste 150 de ani datorită faptului că erau accesibile ca preț și durabile.

Mercurul este un metal greu, recunoscut pentru toxicitatea sa. În concentrații mari, acesta cauzează probleme la nivelul creierului, inimii, rinichilor, plămânilor și sistemului imunitar. Noi studii sugerează că metil-mercurul poate fi dăunător și în concentrații mai mici.

''Din punct de vedere toxicologic, știm că mercurul este o otravă, dar totul depinde de doză. Așadar, în cazul unei plombe, poate că totul e în regulă. Dar dacă sunt mai mult de opt plombe, riscul de efecte adverse este crescut'', a mai spus Yu.

Persoanele cu cel mai mare risc sunt cele care au numeroase plombe de amalgam și care sunt expuse la mercur și din alte surse.

Rezultatele cercetării arată că persoanele studiate care aveau mai mult de opt plombe aveau un nivel cu 150% mai mare de mercur în sânge decât cele care nu aveau plombe. 25% din populație are 11 sau mai multe plombe, mai arată sursa citată.

Studiul face referire și la plombele din rășini compozite, o alternativă la cele cu mercur, însă care pot emana mici cantități de bisfenol A (BPA), ce poate cauza probleme de dezvoltare și la nivelul aparatului reproducător.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale