Prigojin îl atacă indirect pe Putin. Șeful Wagner a sărit în apărarea bărbatului persecutat din cauza un desen antirăzboi

Prigojin îl atacă indirect pe Putin. Șeful Wagner a sărit în apărarea bărbatului persecutat din cauza un desen antirăzboi

Șeful mercenarilor Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, a și-a pus semnătura pe o scrisoare către procuratura din regiunea Tula în apărarea lui Aleksei Moskalev, un bărbat persecutat de regimul Putin după ce fiica sa a făcut un desen antirăzboi.

Evgheni Prigojin (dreapta), alături de Vladimir Putin FOTO Profimedia

„Considerăm că sentința în cazul lui Aleksei Moskalev este nedreaptă, având în vedere mai ales faptul că fiica sa, Mașa, va fi forțată să crească într-un orfelinat. Vă rugăm să verificați legalitatea verdictului și să admiteți în acest caz avocații Ligii veteranilor conlictelor locale și de război”, se arată în scrisoarea semnată de Prigojin.

Scrisoarea a fost semnată și de șeful organizației publice interregionale Liga pentru protecția intereselor veteranilor conflictelor locale și de război, Aleksandr Troșin.

Un judecător de la tribunalul Efremov, un oraș în regiunea Tula (vest), l-a condamnat marți pe Aleksei Moskalev la doi ani de închisoare într-o colonie penitenciară pentru „discreditarea” armatei ruse. Sentința survine la aproape un an după ce fiica acestui bărbat, Mașa, în vârstă de 13 ani, a îndrăznit să facă un desen antirăzboi la școală în pofida faptului că profesorul îi ceruse să-și exprime solidaritatea față de soldații ruși implicați în invazia din Ucraina. Ca urmare a gestului său, Mașa a fost separată de tatăl ei și plasată într-un orfelinat.

Într-o întorsătură dramatică a evenimentelor, bărbatul a fugit în noaptea de marți spre miercuri din arestul la domiciliu. Între timp, a ajuns în arest, fiind reținut în noaptea de miercuri spre joi la Minsk, capitala Belarusului.

Din orfelinat, Mașa i-a transmis tatălui ei să reziste. „Cred că totul va fi bine și vom fi din nou împreună. Tu ești eroul meu”, a scris ea.

Acest caz captează de mai bine de o lună atenția presei ruse. „Doi ani, nu e mult?”, l-a întrebat un jurnalist de la RBK pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta din urmă a refuzat să comenteze o „decizie judecătoarească”.

Rușii indignați de acest caz sunt invitați să semneze o petiție online pentru a pune presiuni asupra autorităților în vederea reîntregirii familiei Moskalev.

Intervenția lui Evgheni Prigojin în favoarea lui Aleksei Moskalev survine într-un context în care șeful Wagner este suspectat că își face imagine pe câmpul de luptă din Ucraina și pe subiecte sensibile de actualitate pentru a-și crește capitalul politic și a ataca scaunul lui Vladimir Putin.

Acum câteva săptămâni, șeful Wagner, aflat în conflict cu Ministerul rus al Apărării, a denunțat legea care-i ferește de defăimare pe comandanți. Totuși, Prigojin a evitat să-l includă pe Putin în categoria decidenților care trebuie criticați pentru operațiunile militare întreprinse de Rusia împotriva Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”