Primarul Falcă propune conducerii Universității Central-Europene relocarea la Arad

Primarul Falcă propune conducerii Universității Central-Europene relocarea la Arad

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a declarat joi, într-o conferință de presă, că în urma discuțiilor pe care le-a avut cu oficiali din Primărie s-a luat decizia de a se înainta o ofertă Universității Central- Europene (CEU) pentru relocarea de la Budapesta în municipiul Arad.

Potrivit lui Falcă, scrisoarea prin care municipalitatea arădeană își exprimă solidaritatea cu această universitate va cuprinde, de asemenea, și o ofertă pentru relocarea acesteia la Arad, urmând să fie transmisă zilele următoare lui Michael Ignatieff, președintele Universității Central—Europene de la Budapesta, fondată de miliardarul american George Soros.

Edilul a precizat că municipalitatea a identificat în Arad două clădiri cu un total de peste 6.000 de metri pătrați pentru procesul educativ, cazarea studenților și servirea meselor, care vor fi puse la dispoziție CEU.

'Constatând îngrădirile care au loc astăzi în Ungaria față de Universitatea Central-Europeană, urmare ultimelor hotărâri ale Parlamentului de la Budapesta privind acreditatea universităților, am decis să transmitem o scrisoare de solidaritate și o ofertă de relocare în Arad. Orașul nostru face parte din aceeași cultură central-europeană, credem în aceleași valori care au făcut ca această universitate să aibă motivația de a educa generații întregi. Mulți români, chiar și arădeni, au studiat aici, de aceea am convenit să trimitem această ofertă din partea unui oraș cu acces foarte bun, având autostradă, cale ferată pan-europeană și aeroport internațional', a declarat Gheorghe Falcă.

Totodată, el spus că îi va transmite președintelui CEU, Michael Ignatieff, că oferta poate fi prezentată în detaliu la Budapesta.

Pe de altă parte, Falcă și-a exprimat regretul că în tinerețe nu a avut șansa să urmeze un program de studii oferit de una din fundațiile care patronează universitatea.
Privitor la cele două clădiri identificate de municipalitate și care ar pute fi puse la dispoziția CEU pentru relocarea acesteia la Arad, Gheorghe Falcă a afirmat că una, cu parter și 2 etaje, totalizând 4000 de metri pătrați, ar putea fi folosită pentru procesul educativ, iar cea de a doua, cu 75 de camere și spații pentru servirea mesei, totalizând o suprafață disponibilă de 2000 de metri pătrați, ar putea fi cămin studențesc.

Nu în ultimul rând, edilul a susținut că CEU ar urma să primească spații și în Cetatea Aradului, în momentul în care obiectivul va intra în circuitul civil, peste câțiva ani.

Parlamentul ungar a votat, marți, controversata lege care ar putea conduce la închiderea Universității Central Europene (Central European University — CEU), creată în anul 1991 de miliardarul George Soros, au relatat agențiile AFP și EFE.

Actul normativ a fost adoptat printr-o procedură accelerată și a primit 128 de voturi pentru și 38 împotrivă.

Legea prevede în special nerecunoașterea diplomelor emise de instituții de învățământ străine care nu au corespondent și în țările de origine ale respectivelor instituții.

Acest act normativ a fost conceput special cu dedicație împotriva CEU și mai prevede că pentru autorizarea funcționării unei universități străine este necesar un acord între Ungaria și statul de origine al respectivei instituții de învățământ, în cazul CEU fiind vorba de SUA, unde însă învățământul ține de competența fiecărui stat federal, notează agențiile menționate.

Premierul ungar Viktor Orban a lansat o ofensivă împotriva miliardarului american de origine ungară George Soros, pe care-l acuză că se amestecă în politica internă a Ungariei prin intermediul ONG-urilor finanțate de el, mai relatează agențiile AFP și EFE.

AGERPRES / (AS, A — autor: Ioan Weisl; editor: Marius Frățilă, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit. Atât de mare o fi diferența de tehnologie între SUA și ceilalți?

2 LIVE Cătălin Cîrstoiu a ajuns la ședința coaliției

3 VIDEO Așa arată mârlănia care profită de slugărnicia și cumsecădenia oamenilor...

4 Ajutorul american pentru Ucraina vine prea târziu? / Rușii se apropie de încercuirea orașului Chasiv Iar

5 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024