Primele sentințe pentru conducere agresivă. Ce a decis instanța pentru șoferii lăsați fără permis

Primele sentințe pentru conducere agresivă. Ce a decis instanța pentru șoferii lăsați fără permis

Instanțele din România au pronunțat primele sentințe în cazul unor șoferi lăsați fără permis pentru că au condus agresiv. Într-unul din cazuri a câștigat Poliția, în altul șoferul. Sentințele nu sunt însă definitive.

Șoferii care conduc agresiv pot fi lăsați fără permis FOTO Poliția Română (arhivă)

Printr-o modificare a Codului Rutier, intrată în vigoare în februarie 2022, șoferii care conduc agresiv sunt sancționați cu amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei și cu suspendarea permisului pentru 30 de zile. După intrarea în vigoare a noilor prevederi au fost aplicate mai multe sancțiuni pentru conducere agresivă, iar două procese-verbale de suspendare a permisului pentru conducere agresivă au și fost soluționate în primă instanță.

Unul dintre dosare s-a judecat la Judecătoria Roșiorii de Vede, Teleorman. Șoferul sancționat s-a plâns în instanță că a fost provocat de un alt conducător auto care i-a adresat injurii şi l-a jignit în public, „iar aceste aspecte nu au fost consemnate în procesul-verbal de contravenţie“. Judecătoria a menținut procesul-verbal de contravenție prin care șoferul a fost lăsat pieton pentru conducere agresivă, arătând că fapta există, iar procesul-verbal este legal.

Un șofer a câștigat cu proba video

Într-un alt proces, judecat la Judecătoria Târgu-Neamț, Neamț, un șofer amendat pentru conducere agresivă - pentru că ar fi intervenit într-o „hârjoneală“ a unor polițiști locali și apoi a plecat cu „derapaj controlat în vederea rotirii autoturismului“ - a obținut anularea procesului-verbal de contravenție.

Șoferul a arătat că autovehiculul său „nu s-a rotit, ci a luat un viraj chiar lung, pentru a se încadra pe banda de mers din parcare pentru a părăsi parcarea“. El a mai arătat că nu consideră că această manevră reprezintă conducere agresivă și derapaj controlat de rotire a autoturismului.

Instanța a dispus anularea sancțiunii arătând că probele Poliției sunt în favoarea șoferului lăsat fără permis. „Din înregistrarea video depusă la dosarul cauzei se observă că autoturismul de culoare închisă care a fost oprit lângă autospeciala Poliției (care avea semnalele luminoase în funcțiune), a traversat parcarea şi efectuând un viraj s-a încadrat pe drumul public. Niciun element din traseul parcurs de respectivul autovehicul nu indică un comportament agresiv (…). Instanța are în vedere şi împrejurarea că, deşi s-a menționat că a fost înregistrat evenimentul cu bodycam (cameră video de corp – n.r.), această înregistrare nu a fost depusă la dosarul cauzei, astfel încât instanța nu poate reține o altă situație de fapt decât cea care rezultă din imaginile surprinse de camerele aparținând Primăriei orașului Târgu-Neamț“, se arată în sentința Judecătoriei Târgu-Neamț.

Șoferul unui Ferrari încă se judecă

Într-un alt dosar, șoferul unui Ferrari amendat pentru conducere agresivă se judecă cu Poliția, susținând în proces că bolidul său nu este deloc zgomotos. El pretinde că autovehiculul model sport emite zgomote la încetinire ca la accelerare. „Autovehiculul fiind dotat cu cutie de viteză automată, la trecerea autovehiculului dintr-o viteză superioară în una inferioară, scoate sunete care pot fi asimilate unui zgomot de motor accelerat, însă nu de natură a stânjeni persoanele aflate în imediata apropiere a vehiculului“, arată posesorul de Ferrari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...