Primii diplomaţi ruşi expulzaţi din Statele Unite au ajuns la Moscova

Primii diplomaţi ruşi expulzaţi din Statele Unite au ajuns la Moscova

Primul avion care transporta diplomaţi ruşi expulzaţi din Statele Unite ca urmare a otrăvirii în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal a sosit duminică pe aeroportul Vnukovo din Moscova, informează AFP.

Avionul, un Il-96, transporta 46 de diplomaţi ruşi şi familiile lor, potrivit agenţiei de stat TASS. Un al doilea avion cu diplomaţi expulzaţi este aşteptat la Moscova mai târziu în cursul zilei de duminică.

Potrivit ambasadorului rus în SUA, Anatoli Antonov, cei 60 de diplomaţi ruşi expulzaţi de la Washington, New York şi Seattle au părăsit toţi ţara la 31 martie. Aceştia, împreună cu familiile, în total 171 de persoane sunt aduşi în ţară cu două avioane, dintre care unul are prevăzută o scurtă escală la New York.

Urmare a otrăvirii fostului agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia la Salisbury (în sud-vestul Angliei), Statele Unite au anunţat, pe 26 martie, expulzarea a 48 de diplomaţi ruşi ataşaţi la ambasada rusă la Washington şi alţi 12 care lucrează la misiunea rusă la ONU. De asemenea, au decretat închiderea consulatului rus din Seattle (nord-vest).

În represalii, Moscova a anunţat joi expulzarea a 60 de diplomaţi americani şi închiderea consulatului american de la St. Petersburg.

Tot la 26 martie, au mai anunţat expulzări de diplomaţi ruşi 16 ţări din Uniunea Europeană, precum şi Canada, Norvegia, Ucraina. Ulterior la această acţiune au aderat şi alte state. În total, în cadrul acestei măsuri de retorsiune coordonată a Occidentului, fără precedent chiar şi în perioada Războiului rece, au fost expulzaţi peste 140 de diplomaţi ruşi în Europa, America de Nord şi Australia

La rândul ei, Rusia a anunţat măsuri în oglindă. În total, a fost anunţată expulzarea a circa 300 de diplomaţi de o parte şi de alta după otrăvirea cu un agent neurotoxic militar a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”