Prințul de Wales a vizitat Delta Văcărești unde a plantat un plop alb și a primit un buchet de păpădii de la o fetiță (FOTO)

Prințul de Wales a vizitat Delta Văcărești unde a plantat un plop alb și a primit un buchet de păpădii de la o fetiță (FOTO)

Prințul de Wales a vizitat, joi, Parcul Natural Văcărești, unde s-a întâlnit cu voluntari și studenți implicați în activitățile Asociației Parcul Național Văcărești, dar și cu un grup de copii, care discutau cu un herpetolog despre broaștele și șerpii care pot fi întâlniți în delta dintre blocuri.

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Alteța Sa Regală a fost întâmpinat de către Adriana Mitsue Ivama Brummell, soția ambasadorului britanic Paul Brummell, și de Dan Bărbulescu, manager executiv al Asociației Parcul Național Văcărești.

Împreună au vizitat Observatorul parcului, situat la etajul 17 al clădirii Asmita Tower, pe care Dan Bărbulescu l-a prezentat ca fiind un loc unde copiii și iubitorii de natură pot discuta despre Parcul Văcărești. De asemenea, Prințului de Wales i-au fost prezentați fotograful Helmut Igant, persoana care a avut ideea protejării "deltei dintre blocuri", dar și alți membri fondatori ai asociației, care din 2012 au inițiat demersurile amenajării parcului natural.

Dan Bărbulescu l-a invitat pe Alteța Sa Regală pe terasa Observatorului, pentru a admira de sus Delta Văcărești, și i-a vorbit despre istoria zonei, despre "proiectul megalomanic" al lui Nicolae Ceaușescu, care dorea să lanseze un proiect hidrologic în acest loc. De asemenea, i-a atras atenția că parcul este înconjurat de un baraj, fiind astfel delimitat de peisajul urban și ușor accesibil păsărilor, dar permițând și un punct de observație.

Prințul de Wales a privit cu interes o expoziție care prezenta în paralel imagini din Delta Dunării și Delta Văcărești, surprinzând similitudinile dintre cele două locuri, cu fotografii realizate de Helmut Ignat. Totodată, a urmărit imaginile expuse pe un panou tematic, despre amenințările cu care se confruntă "Mica insulă a Bucureștiului": defrișările masive, debarasarea de gunoaie și moloz, incendiile.


Ulterior, Prințul de Wales a explorat întinderea de mlaștini și ecosistemul Parcului Văcărești, unde s-a întâlnit cu un grup de copii, cărora un herpetolog le prezenta un șarpe de casă inofensiv, "care mănâncă broaște, nu mănâncă copii".

Acesta i-a explicat Prințului Charles că "încearcă să pregătească noua generații de herpetologi români", exprimându-și speranța că vor fi adevărați ambasadori ai naturii. Totodată, i-a explicat Prințului de Wales că șarpele pe care îl studiau copii este înrudit cu cel întâlnit în Mare Britanie.

Herpetologul le-a prezentat copiilor și o broască, subliniind — în râsetele acestora — că animalul respectiv nu dă râie. I-a explicat totodată Alteței Sale Regale că în România unii oameni au prejudecata că broaștele ar da anumite boli.

O fetiță i-a oferit Prințului Charles un buchețel de păpădii.

Prințul de Wales s-a întâlnit și cu un grup de studenți de la Facultatea de Biologie, a dat mâna cu fiecare dintre ei și a zâmbit în mod apreciativ când a văzut că una dintre studente era îmbrăcată cu o ie românească.

Alteța Sa Regală a inaugurat observatorul pentru păsări, prima facilitate disponibilă pentru vizitatorii parcului, și s-a întâlnit, de asemenea, cu câțiva membrii ai Organizației Naționale Cercetașii României, voluntari implicați în activitățile asociației. De asemenea, a făcut cunoștință și cu Gigu, un bărbat care trăiește de 20 de ani într-o baracă din Delta Văcărești, alături de familia sa, și care a fost angajat de către Asociație ca "ranger". El nu va putea rămâne pe terenul respectiv după ce vor fi implementate măsurile de amenajare a parcului natural, însă membrii asociației sunt preocupați de integrarea sa socială.

Pentru a marca vizita, Alteța Sa Regală a plantat un plop alb. După ce a terminat, prințul Charles i-a urat copacului "mult noroc", iar Dan Bărbulescu i-a spus că este vorba despre un copac care ajunge la înălțimi apreciabile și l-a invitat să vină și anul viitor, pentru a constata evoluția acestuia.

Parcul Natural Văcărești a primit statut de parc natural anul trecut, iar planurile pentru conservarea ecosistemului local au fost dezvoltate după modelul centrului London Wetlands.

Asociația Parcul Național Văcărești a dezvoltat proiectul pentru o mlaștină urbană urmând exemplul britanic și lucrând cu organizații de mediu cunoscute, precum Wetland Link International, Wildfowl și Wetland Trust, filiala WWF România, cât și cea din Marea Britanie.

Peste 90 de specii de păsări pot fi observate la Văcărești, în special cele de apă: bâtlani, egrete, cormorani și gâște sălbatice. În afară de acestea, mlaștinile sunt și casa unor mamifere mici precum: vulpi, nevăstuici și vidre (protejate la nivel european). Ecosistemul este divers și include reptile, amfibieni și nevertebrate precum: tritoni, salamandre, țestoase de apă, șopârle gri, șerpi de iarbă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”