Prințul William pare să facă apel la menținerea Marii Britanii în Uniunea Europeană

Prințul William pare să facă apel la menținerea Marii Britanii în Uniunea Europeană

Capacitatea Marii Britanii de "a acționa în comun cu alte state este esențială" și constituie 'fundamentul' securității și prosperității sale, a declarat marți prințul William, care astfel pare să susțină, conform presei britanice, menținerea țării sale în Uniunea Europeană, relatează France Presse.

"Într-o lume tot mai turbulentă, capacitatea noastră de a ne uni pentru a acționa în comun cu alte state este esențială. Este fundamentul securității și prosperității noastre", a declarat el într-un discurs la Ministerul britanic de Externe (Foreign Office).

"Ducele de Cambridge pare să-și fi semnalat sprijinul pentru campania în favoarea menținerii Marii Britanii în UE într-un discurs la Foreign Office", a subliniat Gordon Rayner, jurnalist politic al The Telegraph.

"Nu este vorba de Europa", a indicat totuși un purtător de cuvânt al Palatului Kensington, reședința londoneză a prințului William.

"De secole, Marea Britanie este o națiune îndreptată spre exterior. Am încercat întotdeauna să explorăm ceea ce este dincolo de orizont (...) Avem o lungă tradiție, de care suntem mândri, de căutare de aliați", a mai declarat prințul William, în contextul intensificării negocierilor pentru menținerea Regatului Unit în Uniunea Europeană, înaintea unui summit european care are loc joi și vineri la Bruxelles.

Dacă Marea Britanie va obține la sfârșitul acestei săptămâni un acord cu partenerii săi europeni pentru a schimba termenii apartenenței sale la UE, referendumul privind rămânerea sau nu în UE, prevăzut până la finele lui 2017, ar putea avea loc în luna iunie a acestui an.

Familia regală nu se implică în afacerile politice din Marea Britanie, însă unele declarațiile ale reprezentanților ei sunt uneori interpretate ca luări de poziție privind marile chestiuni de actualitate.

Astfel, în luna iunie a anului trecut, atenționarea Reginei Elisabeta a II-a împotriva unei 'divizări a Europei' a fost văzută ca un avertisment voalat privind implicațiile unei ieșiri a Marii Britanii din UE.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro