Procedură de destituire în SUA: Trump i-ar fi spus lui Bolton despre intenţia sa de a suspenda ajutorul pentru Ucraina (NYTimes)

Preşedintele american, Donald Trump, i-ar fi spus în august 2019 consilierului său pentru securitatea naţională de la acea vreme că doreşte să menţină îngheţat în continuare ajutorul de 381 de dolari acordat Ucrainei drept asistenţă militară până când Kievul va începe investigarea fostului vicepremier democrat Joe Biden, potenţialul său rival la alegerile prezidenţiale din acest an, a dezvăluit în ediţia sa de duminică publicaţia New York Times, citată de Reuters şi AFP.

Această declaraţie a lui Trump este expusă de fostul său consilier pentru securitatea naţională, John Bolton, într-un manuscris nepublicat de expertul conservator republican în politică externă, a relatat ziarul menţionat, care nu citează direct documentul.

Casa Albă nu a răspuns imediat unei solicitări Reuters de a face un comentariu la această dezvăluire a NYTimes.

În schimb, democraţii au reacţionat rapid la respectivul articol din cotidianul american pentru a cere ca Bolton şi alte persoane ocupând funcţii importante în cadrul administraţiei preşedintelui Donald Trump să fie chemate să depună mărturie în procesul de destituire a miliardarului, în curs de desfăşurare în Senatul SUA. Ei doresc de asemenea ca şeful de personal în exerciţiu al Casei Albe, Mick Mulvaney, să depună mărturie.

Făcând referire la manuscrisul nepublicat al lui Bolton, NYT avansează ideea că fostul magnat imobiliar i-ar fi mărturisit lui Bolton intenţia de a tergiversa acordarea ajutorului militar pentru Ucraina în valoare de 391 milioane de dolari până când autorităţile ucrainene îl vor ajuta cu ancheta împotriva democratului Joe Biden şi a fiului acestuia, Hunter, care pe vremea când tatăl său ocupa funcţia de vicepreşedinte sub preşedinţia lui Barack Obama a făcut parte din Consiliul de administraţie al companiei ucrainene de gaze Burisma.

Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, l-a pus sub acuzare pe Trump la 18 decembrie. Senatul, controlat de republicani (53 de locuri dintr-un total de 100) trebuie să decidă cu privire la eventuala destituire a acestuia în cadrul procesului în curs de desfăşurare.

Trump este inculpat pentru abuz de putere şi obstrucţionarea activităţii Congresului. Pentru ca procedura de impeachment să treacă sunt necesare voturile a două treimi dintre senatori.

Avocaţii lui Trump susţin că nu a existat nicio condiţionare pentru livrarea ajutorului militar pentru Ucraina, argumentând că îngheţarea acestuia s-a produs independent de cererile de anchetă asupra tatălui şi fiului Biden. Dar manuscrisul lui Bolton contrazice argumentul apărării.

Bolton a declarat deja că este pregătit să depună mărturie dacă va fi convocat în Senat.

Parlamentarul democrat Adam Schiff, care conduce acuzarea în procesul de destituire a lui Donald Trump, a subliniat într-un mesaj pe Twitter că Trump 'a blocat cererea noastră ca John Bolton să depună mărturie'.

'Acum vedem motivul: Bolton contrazice direct punctul esenţial al apărării preşedintelui', afirmă el.

Potrivit preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, refuzul republicanilor de a-i audia pe John Bolton şi pe alţi martori, precum şi de a prezenta noi documente este 'de acum şi mai puţin justificabil'.

De asemenea, liderul minorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, a declarat - duminică - că înalţi responsabili ai administraţiei Trump trebuie să depună mărturie în procesul de destituire a preşedintelui american după dezvăluirea potrivit căreia Donald Trump i-ar fi spus fostului său consilier pentru securitatea naţională să menţină suspendat ajutorul financiar pentru Ucraina în aşteptarea anchetării de către Kiev a rivalului său democrat, potrivit Reuters.

Într-o postare pe Twitter, Schumer a declarat că republicanii trebuie să susţină eforturile de a-l convoca pe Bolton, între alţii, pentru a depune mărturie în acest sens în Senat. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mă doare în pulă pe mine. Nu mor caii când vor câinii“ / Acesta este PSD, oameni buni! Director de instit…

2 Citiți! Iată de ce nu cred oamenii „datele oficiale”! O porcărie ordinară, ținută 30 de ani „sub capac”, în Ma…

3 FOTO / Priviți, rafturile mai multor magazine mari din București, golite pe fondul isteriei mediatice generate d…

4 Date noi / FOTOGALERIE Cum arată rafturile a trei supermarketuri din București, după ce unii bucureșteni au înce…

5 Încă o clasare de răsunet. După 7 ani de anchetă, DIICOT a închis dosarul cu prejudiciu de 30 de milioane de e…

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Burgeri în cele mai ciudate ipostaze