Profil de parlamentar: Daniel Breaz, senator PSD Alba

Profil de parlamentar: Daniel Breaz, senator PSD Alba

Rectorul Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, Daniel Breaz, în vârstă de 41 de ani, declarat în urmă cu câțiva ani, de un institut din Japonia, cel mai bun cercetător din lume în teoria geometrică a funcțiilor, este, în urma alegerilor din 11 decembrie, senator de Alba din partea Partidului Social Democrat (PSD).

La primul mandat de parlamentar, Daniel Breaz, doctor în matematică, se află la cel de-al doilea mandat de rector al Universității din Alba Iulia, el fiind în momentul alegerii sale în această funcție cel mai tânăr rector al unei universități de stat din România.

Daniel Breaz, care a candidat la parlamentare din partea PSD, partid care a obținut în Alba 36,87% din voturi, cu 0,05% mai puțin decât PNL, care a avut 36,92% din sufragii, a precizat că are încredere în programul de guvernare propus de partidul său, întrucât este unul "credibil".

"Este un plan de guvernare credibil. Cunosc ceea ce înseamnă resursa umană a PSD și, cu siguranță, vom duce la îndeplinire ceea ce ne-am propus", a declarat, la ridicarea certificatului doveditor al alegerii sale ca senator, Daniel Breaz, întrebat ce obiective are ca parlamentar.

Absolvent al Facultății de Matematică-Informatică, secția matematică, din cadrul Universității "Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca, Daniel Breaz are un masterat în specializarea "Topologie și teoria geometrică a funcțiilor". În 2002, a obținut titlul de doctor în matematică, specializarea analiză matematică, cu teza "Operatori integrali pe spații de funcții univalente".

A fost cadru didactic asociat, asistent universitar titular, lector titular și conferențiar titular la Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, fiind din 2009 profesor titular la disciplinele "Analiză complexă" și "Analiză matematică". Din 2010 este coordonator de doctorat, domeniul matematică, la Universitatea din Pitești și la Universitatea Kebangsaan, Malaysia.

Între 2008 și 2012 a fost director al Departamentului Cercetări Științifice din Universitatea "1 Decembrie 1918".

A publicat 13 cărți și 170 de articole și a participat la zeci de conferințe de specialitate, unde a prezentat lucrări, în întreaga lume — Turcia, Malaysia, Macedonia, Bulgaria, Iran, Japonia, precum și în România.

În 2010 a primit la Kyoto Nishiwaki Prize for The Research of Univalent Function Theory pentru anul 2009, fiind desemnat practic cel mai bun cercetător din lume în acest domeniu.

Daniel Breaz a fost anterior alegerii sale ca rector președinte executiv al PSD Alba, funcție din care a demisionat deoarece legislația prevedea ca un rector să nu dețină vreo funcție într-un partid politic.

Potrivit declarației de avere, soția sa, cadru didactic universitar, are în proprietate un teren agricol în suprafață de 5.800 de metri pătrați, un apartament de 66 de metri pătrați și o casă de 116 metri pătrați. Familia Breaz are două autoturisme, o Skoda Octavia și un Peugeot 206. Nu au conturi bancare și nici credite contractate. Din activitățile didactice și de cercetare, Daniel Breaz a avut anul trecut venituri de peste 156.000 de lei, iar soția sa, de aproape 62.000 de lei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro