PROFIL Maria Ligor, actual ambasador în Canada, propusă pentru funcția de ministru al Românilor de pretutindeni

PROFIL Maria Ligor, actual ambasador în Canada, propusă pentru funcția de ministru al Românilor de pretutindeni

Maria Ligor, diplomat de cariera si actualul ambasador al Romaniei in Canada si fost ambasador in Spania, este propunerea lui Dacian Ciolos pentru functia de ministru al Romanilor de pretutindeni, in locul lui Marius Stoenescu, demis de premier. "Contez pe experienta doamnei Maria Ligor, care cunoaste bine situatia din diaspora. Cunoaste bine diaspora atat din UE, cand a fost ambasador in Spania, dar si cea de peste ocean", si-a motivat primul ministru alegerea.

Maria Ligor este ambasadorul Romaniei in Canada din iunie 2013, iar anterior, in perioada 2006-2011, a fost ambasadorul Romaniei in Spania.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Ambasadei Romaniei in Canada, Maria Ligor s-a nascut la Bucuresti, la 1 ianuarie 1967, este casatorita si are o fiica.

Este diplomat de cariera din anul 1996. Pana la numirea sa in functia de ambasador in Canada, a fost ambasador cu insarcinari speciale, Reprezentant Special pentru promovarea democratiei.

Din noiembrie 2012, este membru al Consiliului Guvernatorilor al Fondului European pentru Democratie (European Endowment for Democracy) si membru ales al Comitetului Executiv al acestuia. Din iulie 2013, este acreditata in paralel si ca Reprezentant Permanent pe langa Organizatia Aviatiei Civile Internationale.

Intre iulie 2006 si august 2011, a fost ambasador al Romaniei in Regatul Spaniei. Maria Ligor a detinut in aceeasi perioada si calitatea de Reprezentant Permanent pe langa Organizatia Mondiala a Turismului, Romania devenind in 2010, vicepresedinte al Consiliului Executiv al acestei organizatii.

Anterior, a ocupat functia de Director General pentru Afaceri Europene, intre 2003 si 2006, avand in responsabilitate atat relatiile Romaniei cu Uniunea Europeana, cat si relatiile bilaterale cu statele membre si alte state europene. In aprilie-mai 2012 a fost Secretar general ad interim al MAE.

Ca diplomat, si-a desfasurat activitatea la Bruxelles, in cadrul Misiunii Romaniei pe langa Uniunea Europeana (1998-2002), la Ambasada Romaniei la Luxembourg (1997), iar in Centrala MAE, la Directia de Planificare Politica, la Directia Uniunea Europeana si la Directia Europa Occidentala. In 1997, a obtinut bursa Robert Schuman la Parlamentul European, iar in 1996, a fost stagiar la Consiliul Europei, Strasbourg.

Maria Ligor a absolvit in 1995, cursurile de Master of Arts ale Colegiului Europei de la Bruges, Belgia, si a obtinut in 2000, Diploma de Studii Aprofundate a Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii Libere din Bruxelles. Pregatirea sa mai include studii la Institutul European de pe langa Universitatea din Geneva, precum si cursul Managing and Shaping Change in the Information Society, Harvard University, JFK School of Government, Kokkalis Project, Atena. In tara, a absolvit cursurile postuniversitare de Relatii Internationale la SNSPA, in 1993, si Universitatea Politehnica, in 1990.

In 2004, a primit Ordinul National Pentru Merit, in grad de Cavaler, iar in 2007, Ordinul pentru Meritul Diplomatic in grad de Ofiter. In 2010, a primit Crucea Casei Regale a Romaniei, precum si Ordinul Sfintii Imparati Constantin si Elena acordat de Patriarhul Daniel. In ianuarie 2012, i-a fost conferita, de catre Regele Spaniei, Marea Cruce a Ordinului Isabela la Catolica.

Maria Ligor vorbeste fluent limbile engleza, franceza si spaniola si are cunostinte de limba italiana.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /