Proiectul pentru reabilitarea Crucii Caraiman, în valoare de peste 19 milioane de lei, semnat la sediul MApN

Proiectul pentru reabilitarea Crucii Caraiman, în valoare de peste 19 milioane de lei, semnat la sediul MApN

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, și directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Mușat, au semnat, miercuri, la sediul MApN, proiectul de finanțare din fonduri europene a reabilitării Crucii comemorative a eroilor români din Primul Război Mondial, situată pe Vârful Caraiman din Munții Bucegi.

Valoarea proiectului "Restaurarea, reabilitarea, conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor "Crucea Caraiman"/Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)" este de peste 19 milioane lei, din care 16 milioane reprezintă finanțare din fonduri europene. Valoarea cofinanțării cheltuielilor eligibile asigurată de Ministerul Apărării Naționale este de aproximativ 3 milioane de lei.
Rovana Plumb a arătat că acest proiect are câteva valențe importante.

"În primul rând, acest proiect demonstrează recunoștința față de eroii căzuți la datorie în Primul Război Mondial. În egală măsură, el este un simbol al culturii, istoriei și religiei noastre ca nație, dar și un simbol care dovedește faptul că dincolo de vremuri Armata română a fost și este un liant al unității noastre naționale. Prin implicarea MApN în derularea acestui proiect se demonstrează încă o dată că Armata noastră merită toată încrederea pe care o are din partea populației, o încredere de neclintit de peste 28 de ani", a spus ministrul delegat pentru Fonduri Europene.

Ea a făcut apel către toate instituțiile și autoritățile publice să depună începând cu 27 iulie proiecte pentru reabilitarea monumentelor care fac parte din patrimoniul național, care dispun de o linie de finanțare cu o alocare de 60 de milioane de euro — fonduri europene nerambursabile.
Adrian Țuțuianu a precizat că proiectul pentru reabilitarea Crucii Caraiman reprezintă prima accesare de fonduri europene pe exercițiul bugetar 2014-2020 realizată de către MApN.

"Crucea de pe Caraiman simbolizează însuși poporul român, care în numele celui mai mare ideal al său — al unității naționale — a găsit curajul, forța, inteligența și spiritul de sacrificiu pentru a izbuti. (...) Este de datoria generației noastre ca în preajma centenarului Marii Uniri să găsim sursele și resursele pentru ca simbolul puternic al Crucii de pe Caraiman să rămână să lumineze și destinele generațiilor care vor urma. (...) Prin semnarea proiectului de finanțare putem spune că am intrat în linie dreaptă. Sunt îndeplinite toate condițiile necesare demarării procedurilor de achiziție a lucrărilor de restaurare, iar începând cu anul următor se poate trece la treabă. Am estimat noi undeva primăvara anului viitor. Nu va fi deloc ușor", a spus ministrul Apărării.
La eveniment au participat și șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, generalul (ret.) cu patru stele Marin Badea Dragnea, autorități locale prahovene.

AGERPRES/(A — autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruștei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO NGAD, avionul hibrid de luptă invizibil de generația a 6-a. Zboară în escadrilă de drone

2 VIDEO „Dihăniile” HIMARS au „vizitat” un mare depozit de echipamente militare rusești. Nimic n-a rămas

3 VIDEO Priviți, un rus și-a împușcat comandantul, la un birou de înrolare din Siberia!

4 Putin a fugit din Moscova imediat după ce a decretat mobilizarea. Trei surse confirmă locul în care „s-a retras“ președintele rus

5 Bursa de la Moscova s-a prăbușit! Este la cel mai scăzut nivel de la începutul ofensivei din Ucraina