Protest la Tribunalul Dolj; magistrații judecă doar cazurile urgente în materie penală și foarte urgente în materie civilă

Protest la Tribunalul Dolj; magistrații judecă doar cazurile urgente în materie penală și foarte urgente în materie civilă

Magistrații Tribunalului Dolj judecă, începând de luni, doar cazurile urgente în materie penală și foarte urgente în materie civilă. Magistrații solicită Guvernului să pună în executare hotărârile judecătorești și cer demisia ministrului Justiției.

Magistrații doljeni susțin că de multă vreme ordonatorii principali de credite aplică prevederile legale în mod diferențiat și discriminatoriu, nu se pun în executare hotărâri judecătorești cu caracter executoriu și se emit ordonanțe de urgență de către Executiv cu încălcarea competenței de legiferare a acestuia.

Judecătorii Tribunalului Dolj mai solicită sesizarea Avocatului Poporului pentru a iniția controlul de constituționalitate a OUG 43/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, ca președintele CSM să ceară CCR să constate existența unui conflict între puterile statului, adoptarea Memorandumului trimis de ANR și UNJR, precum și demisia ministrului Justiției.

'Având în vedere modalitatea în care puterea executivă înțelege să nu aplice prevederile legale, faptul că nu se aplică deloc hotărâri date în dezlegarea unor probleme de drept de către Înalta Curte de Casație și Justiție, deși obligatorii ? Decizia 32/2015 — că hotărârile date de ÎCCJ în recursuri în interesul legii se aplică greșit și cu nerespectarea prevederilor legale care le reglementează efectele, că de multă vreme prevederile legale se aplică diferențiat și discriminatoriu de ordonatorii principali de credite, că nu se pun în executare hotărâri judecătorești cu caracter executoriu și că se emit ordonanțe de urgență de către Executiv cu încălcarea competenței de legiferare a acestuia, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Dolj a decis inițierea unui protest', afirmă magistrații Tribunalului Dolj într-un comunicat de presă.

Magistrații doljeni au protestat în perioada 7-9 septembrie prin purtarea unor banderole albe la robe în ședințele de judecată.

Pentru clarificarea activității în această perioadă, Tribunalul Dolj a postat, luni, pe site-ul instanței, tipurile de cauze care vor fi judecate în această perioadă, acestea fiind aceleași care se judecă și pe perioada vacanței de vară.

Judecătorul Denis Ghervase, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Dolj, a declarat pentru AGERPRS că protestul magistraților va dura până la adoptarea unei hotărâri a Adunării generale a judecătorilor Tribunalului Dolj.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…