Proteste la Budapesta. Poliția a tras cu gaze lacrimogene în manifestanți și a reținut cinci persoane. De ce protestau

Proteste la Budapesta. Poliția a tras cu gaze lacrimogene în manifestanți și a reținut cinci persoane. De ce protestau

Cinci persoane care participau la un miting în fața guvernului au fost reținute de polițiștii din Ungaria. Nemulțumirile sunt legate de un proiect de modificare a statutului profesorilor.

Proteste ale profesorilor și studenților, la Budapesta, 3 mai 2023 Foto Profimedia

Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților, care sunt, în special, tineri, informează Reuters .

Acțiunea poliției vine în urma unui miting organizat împotriva unei legislații care ar crește semnificativ volumul de muncă al profesorilor. Protestul a fost cel mai recent dintr-o serie de demonstrații organizate în ultimul an pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru profesori.

Poliția a declarat că decizia de a trage cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor a fost declanșată de un grup separatist de participanți care au spart baricadele și a lovit polițiștii cu moloz.

Aproape 5.000 de profesori au spus deja că își vor părăsi profesia dacă va intra în vigoare o așa-zisă Lege a Statutului, dar guvernul lui Orban merge mai departe cu reformele care i-ar deposeda pe profesori de o parte din siguranța locului de muncă.

În ultimul an, profesorii au demonstrat și au intrat în grevă pentru salarii mai mari, deoarece inflația Ungariei - de peste 25% - erodează salariile care sunt deja sub media națională și pe locul doi în rândul țărilor OCDE, potrivit datelor din 2021.

Mulți critici se referă la legea propusă ca fiind "Legea răzbunării", percepută ca pedeapsă pentru rezistența de un an a profesorilor.

"Sunt total împotriva acestei legi, care nu se numește «legea răzbunării» în discursul public din întâmplare", a declarat Katalin Torley, unul dintre cei mai vocali critici ai politicilor educaționale ale lui Orban.

"Este un răspuns la valul de proteste din ultimul an ... care au scos la iveală problemele cumplite ale sistemului public de învățământ".

Potrivit unei versiuni anterioare a proiectului, comportamentul profesorilor și comunicările ar fi fost monitorizate prin mijloace tehnice. Deși guvernul a promis că va elimina acest lucru și alte prevederi minore din măsură, negocierile sunt încă în curs de desfășurare între guvern și sindicatele profesorilor.

Dacă legea va trece în forma actuală, de la 1 iunie timpul de lucru zilnic maxim al profesorilor ar crește de la 8 la 12 ore, timpul de lucru săptămânal de la 40 la 48 de ore, iar numărul de substituții de la 30 la 80 de ore pe an.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...