Prună: Ca ministru al Justiției, nu am reușit să conving că locul cercetării științifice nu este în penitenciar

Prună: Ca ministru al Justiției, nu am reușit să conving că locul cercetării științifice nu este în penitenciar

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, joi, că își asumă faptul că nu a reușit să convingă că locul lucrărilor științifice nu este în penitenciar, arătând că și-a epuizat argumentele. 

"Eu, ca ministru al Justiției, nu am reușit să conving că locul cercetării științifice nu este în penitenciar. (...) Există o pictură a lui Caravaggio. Se numește 'Băiat mușcat de o șopârlă' și figura aceea surprinsă a băiatului care, într-un buchet de flori, se trezește mușcat de o șopârlă este exact ceea ce mi-a venit în minte, când... Da, recunosc, îmi recunosc limitele, nu am putut convinge că locul cercetării nu este în penitenciar. Așa că acum nu fac decât să asigur secretariatul lucrărilor viitoare, acest studiu de impact și nu vreau să influențez universitățile, eu sper ca acestea să poată spună singure dacă pot și vor să se implice în acest proces", a afirmat Prună, la dezbaterile ''Maladia plagiatului și anticorpii sistemului universitar" și "Cărțile 'științifice' în regimul penitenciar'', organizate la GDS.

Ea a amintit că miercuri s-a decis suspendarea până la 1 septembrie a prevederii din lege potrivit căreia este redusă pedeapsa unui deținut care scrie lucrări științifice. Până atunci, se va face un studiu de impact cu privire la ceea ce se va face cu această prevedere, a menționat ministrul.

"Nu s-a pus problema definirii a ceea ce este o lucrare științifică, ci un studiu de impact să evalueze toate posibilitățile legislative pe care le avem", a precizat Prună.

Ea a explicat că, înainte de suspendarea prevederii, "girul de științificitate" a unei lucrări era dat de un profesor sau de un conferențiar, iar acum s-ar dori ca pragul să fie ridicat la nivel de catedră.

"Grupul de lucru, din care a făcut parte inclusiv Ministerul Educației și la poziția aceasta s-a raliat și CSM, spune să facem o procedură mai sigură, mai complicată. (...) Eu vă spun care este propunerea: ridicăm la nivel de catedră acest prag și, după ce lucrarea este elaborată, este trimisă din nou la catedră și catedra o trimite la CNATCU care trebuie să spună dacă lucrarea este științifică sau nu", a completat Prună.

Ministrul Justiției a spus că a propus abrogarea acestei dispoziții privind reducerea pedepselor prin elaborarea de lucrări științifice pentru că locul unei lucrări științifice nu este în penitenciar.

"Eu am spus că, din punctul de vedere al Ministerului Justiției, eu mi-am epuizat argumentele. Când spun eu, nu spun eu, Raluca Prună, spun Ministerul Justiției. Am făcut publice toate acele date statistice care eu am crezut că sunt suficiente și că este o chestiune de bun simț să constatăm că, numai citind titlurile, nu putem identifica nimic care să fie științific la acea listă, poate doar acea lucrare care am înțeles că este plagiată", a precizat Prună.

Ea a adăugat că studiul care urmează să se facă, dar nu de către Ministerul Justiției, vizează posibilitatea ca facultățile și CNATCU să poată gestiona "această inflație de lucrări care continuă".

"Am propus abrogarea pentru că mie mi se părea normal ca munca și dovada de îndreptare în penitenciar să se poată face și prin alte modalități prin care dovedești că te-ai îndreptat — o muncă fizică, cursuri de formare, multe alte lucruri. (...) Am cerut numărul de lucrări care s-au elaborat, cu speranța că au fost mai multe și s-au reținut numai 350. Nu, nu au fost mai multe, tot ce s-a scris s-a reținut ca lucrare științifică", a afirmat Prună.

Ea a menționat că prevederea privind reducerea unei părți din pedeapsă prin elaborarea de lucrări științifice în penitenciare există în legea din 1969 și "a supraviețuit în varii forme". În 2006, Legea 275 prevedea că pentru două zile de scris se dădea deținutului o zi recompensă.

Potrivit ministrului Justiției, în 2013, s-a propus ca pentru lucrări să se dea deținuților un beneficiu de 20 de zile, iar în Parlament comisia pentru drepturile omului a votat 30 de zile și nu lucrări, ci pentru o singură lucrare.

"Când am venit la minister, am cerut statisticile și am fost foarte surprinsă să văd numărul mare de lucrări, care a explodat în 2014 și în 2015. (...) Leg ceea ce s-a întâmplat, ca fiecare om care o minimă logică, de faptul că din 2014, 2013 asistăm la o intensificare a acțiunii penale împotriva marii criminalități, corupția", a declarat Prună.

Guvernul a decis, miercuri, să suspende, până la 1 septembrie 2016, aplicarea prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice. "Guvernul a adoptat astăzi o suspendare a acestui articol până la 1 septembrie anul curent. (...) S-a ținut cont în ședința de astăzi și de punctul de vedere al CSM", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...