Prună: MCV și-a atins limita; avem în România mecanisme prin care putem face monitorizare

Prună: MCV și-a atins limita; avem în România mecanisme prin care putem face monitorizare

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat luni seară că, din punctul său de vedere, Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și-a atins limita, punctând că România are capacitatea la nivel instituțional și legislativ de a monitoriza în continuare ceea ce intra sub incidența MCV-ului.

* Prună: Justiția din România funcționează astăzi bine; sistemul este încă subfinanțat

"MCV a contribuit în mod decisiv la reformarea sistemului judiciar și la consolidarea acestuia. În măsura în care au trecut 10 ani de când mecanismul acesta a fost instituit printr-o decizie a Comisiei, cred că ar fi oportun ca măcar un orizont de timp, (...), deci un orizont în care să știm că acest mecanism se va ridica, cred că un asemenea orizont este necesar. (...) Cred că orice fel de mecanism de tipul acesta își atinge la un moment dat limita și MCV-ul, din punctul meu de vedere, și-a atins limita și mai cu seamă și-a atins limita în condițiile în care societatea românească a arătat că este matură și poate internaliza anumite procese", a spus Prună, la Realitatea TV.

Aceasta a arătat că România are, la nivel instituțional și legislativ, mecanismele prin care poate monitoriza ceea ce vizează acum MCV-ul.

"Avem la nivel instituțional și legislativ în România mecanismele prin care ne putem asigura că ceea ce monitorizează MCV-ul va putea fi monitorizat în continuare nu de către Comisia Europeană și experții ei, ci de către societatea românească", a afirmat ministrul Justiției.

Unul dintre aceste mecanisme este strategia națională anticorupție, consideră ministrul.

"Strategia națională anticorupție este un asemenea mecanism prin care, dacă știm să o aplicăm, vom avea măsuri și plase de siguranță care sunt absolut echivalente MCV", a mai afirmat Raluca Prună.

AGERPRES / (AS — autor: Anamaria Toma, editor: Marius Frățilă, editor online: Alexandra Cruceru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia