PSD introduce măsuri DRACONICE pentru firmele românești! Unde este legea prevenției, nenorociților?

PSD introduce măsuri DRACONICE pentru firmele românești! Unde este legea prevenției, nenorociților?

PSD introduce măsuri draconice pentru firmele românești prin noile modificări ale Codului Muncii! În campanie, nenorociții i-au amăgit pe toți fluturându-le pe la nas Legea Prevenției. Care zace acum, îngropată în Parlament. Modificari majore in Codul Muncii: Inspectorii de la ITM pot sa opreasca activitatea unei firme daca gasesc angajati la negru. Patronii, obligati sa aiba documente de evidenta a timpului de munca prestat de fiecare salariat.

Angajatorul are obligatia de a pastra la locul de munca o copie a contractului individual de munca si documentele de evidenta a timpului de munca prestat zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit a programului de lucru, se prevede intr-o Ordonanta de urgenta de modificare si completare a Codului Muncii, adoptata de Guvern in sedinta de vineri.

UPDATE: Noile prevederi vor intra in vigoare odata cu publicarea ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial, cel mai probabil luni, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, aceasta reglementare creeaza posibilitatea verificarii in timp real a formei de angajare a persoanelor care desfasoara activitate la locul de munca controlat, prin confruntarea imediata a datelor existente in documente cu cele transmise in registrul general de evidenta a salariatilor.

Modificarea Codului muncii vizeaza combaterea muncii nedeclarate.

Astfel, actul normativ reglementeaza situatiile care constituie munca nedeclarata:

Primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii;

Primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;

Primirea la munca a unui salariat in perioada in acre acesta are contractul individual de munca suspendat;

Primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.

De asemenea, se inaspreste regimul sanctionator al muncii nedeclarate prin eliminarea limitei de 5 persoane stabilite pana in prezent, pentru incadrarea faptei ca si contraventie si cresterea cuantumului amenzii contraventionale aplicate. Totodata, inspectorii de munca vor avea competenta de a sista activitatea locului de munca supus controlului in cazurile in care constata cazuri de munca nedeclarata.

Totodata, in vederea incurajarii contravenientului la conformare si la plata benevola a amenzii contraventionale, s-a instituit posibilitatea achitarii a jumatate din amenda in termen de cel mult 48 de ore de la data comunicarii procesului verbal de sanctionare.

Alta modificare stabileste ca primirea la munca a unei persoane aflata ilegal in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Ordonanța de Urgență:



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria