PSD și CCR ne scot din Europa! Ciolacu, Tăriceanu și clica dementă din Parlament, pe cale să realizeze visul lui Dragnea!

PSD și CCR ne scot din Europa! Ciolacu, Tăriceanu și clica dementă din Parlament, pe cale să realizeze visul lui Dragnea!

PSD și CCR ne scot din Europa! Ciolacu, Tăriceanu și clica dementă din Parlament, pe cale să realizeze visul lui Dragnea! 

Austria emite avertizări de călătorie pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, a anunţat miercuri guvernul de la Viena, care a invocat o înrăutăţire a situaţiei legate de COVID-19 în aceste ţări, transmite Reuters. citată de Agerpres.

Orice persoană care soseşte din cele trei state menţionate trebuie să fie plasată timp de două săptămâni în carantină sau să facă dovada unui test negativ (la COVID-19), au declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz şi ministrul de externe Alexander Schallenberg, într-o conferinţă de presă.

Ministerul austriac de Externe a anunțat oficial măsura pe contul de Twitter:

Lista statelor din Europa unde cetățenii români au restricții de călătorie

Sunt deja cel puțin zece state care fie că nu îi primesc pe turiștii români deloc, menținându-și deocamdată granițele închise, fie le pun unele condiții, fie îi obligă să stea 14 zile în carantină sau izolare.

Măsurile cele mai dure au fost luate de Norvegia, Finlanda și Malta, în timp ce Estonia, Lituania, Letonia, Irlanda, Slovenia și Slovacia le cer românilor să stea în izolare sau carantină. Danemarca pune condiția ca românii să aibă o rezervare de cel puțin șase zile de cazare. 

România nu a fost inclusă nici de Guvernul de la Londra pe lista celor 59 de țări consideate cu risc redus. Astfel românii care merg în Marea Britanie după 10 iulie sunt obligați să stea în regim de autoizolare. 

Ciolacu anunță deja modificarea în Parlament a legii Guvernului privind carantina și izolarea

Președintele interimar al PSD anunță, într-un mesaj pe Facebook, că proiectul de lege al Guvernului privind internarea, carantina și izolarea persoanelor infectate sau suspecte de COVID-19 va fi modificat, după consultarea ONG-urilor specializate în apărarea drepturilor omului. Ciolacu susține că PSD a găsit „aberații majore ce atentează grav la drepturile și libertățile românilor”, în legea Guvernului.

„Enumăr câteva exemple din gândirea unui partid care își spune liberal, dar vrea să transforme statul într-un regim totalitar:

-izolarea prevede nu doar separarea fizică, ci și aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor - cum s-a întâmplat deja, neconstituțional, în multe spitale;

-formularea “probabilitate ridicată de apariție și propagare a unui agent patogen” permite oricând guvernului să instituie carantină și s-o mențină oricât;

-oricine și orice poate fi suspectat ca ”potențial expus” virusului și intră în carantină, se aplică restricții și unor bunuri ale românilor, precum automobilele, de exemplu;

-Nu există nici un fel de claritate asupra duratei lipsirii de libertate; „datele științifice” nu pot constitui un criteriu valid juridic când e vorba de lipsirea de libertate, fiindcă nu oferă deloc predictibilitate;

-oferă puteri discreționare ministrului Sănătății de a dispune cele mai grave măsuri de privare de libertate când există un risc iminent, la simpla propunere a Institutului Național de Sănătate Publică, care de altfel îi este subordonat”, scrie Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Președintele interimar al PSD anunță că la dezbaterile din Parlament vor fi invitate principalele ONG-uri din România specializate în apărarea drepturilor omului. 

Tăriceanu spune că proiectul Guvernului trebuie modificat pentru a le lăsa autorităţilor o libertate de mişcare mai mică

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că Parlamentul va trebui să modifice mai multe articole din proiectul de lege aprobat de Guvern privind carantinarea şi izolarea persoanelor, care lasă "o mare marjă de manevră" autorităţilor în "a defini şi identifica evenimentul neobişnuit sau neaşteptat identificat", şi îşi exprimă speranţa într-o "dezbatere serioasă" în Parlament şi nu la "un aranjament subteran" care să facă legea trecută precum "gâsca prin apă".

"Am făcut, împreună cu parlamentarii ALDE, o primă citire a proiectului de lege privind carantinarea şi izolarea persoanelor şi bunurilor suspecte de infectare cu viruşi sau agenţi biologici. Ca de obicei, la acest guvern, orice piesă legislativă pe care o emit este o nouă portiţă deschisă abuzurilor, controlului subiectiv al autorităţilor şi strângerii şurubului privind drepturile şi libertăţile cetăţeanului. Vom avea de modificat în Parlament cel puţin articolele care lasă o mare marjă de manevră autorităţilor în a defini şi identifica 'evenimentul neobişnuit sau neaşteptat identificat şi constatat de structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale Ministerului Sănătăţii'. Având deja experienţa îngrijorătoare cu cei care ne conduc, credem că va trebui să găsim definiţii care să le lase o libertate de mişcare mai mică, pentru că altfel nu avem dubii că vor folosi această libertate în scopuri politico-electorale sau pentru afaceri dubioase. A lăsa acestor guvernanţi prea multă libertate, înseamnă că în orice clipă să riscăm să fim ridicaţi cu izoleta din ordin de partid!", afirmă Tăriceanu, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

El a adaugă că, de asemenea, va trebui analizat articolul care instituie carantina asupra bunurilor.

"De asemenea, articolul care instituie carantina asupra bunurilor va trebui examinat, pentru a nu ne trezi că unor guvernanţi le plac atât de mult maşina, computerul sau telefonul nostru, încât o să le carantineze până când o să le facă dispărute. Precis găsesc ei pe cineva care să strănute pe telefon ca să aibă motiv să-l carantineze! (recunosc că această exprimare am găsit-o la un fan de-al meu de pe Facebook!). Sau o să scoată din ele informaţiile de care au nevoie. De la Orban & Co. ne putem aştepta la orice!", susţine Tăriceanu.

Preşedintele ALDE îşi exprimă speranţa într-o "dezbatere serioasă în Parlament" şi nu la "un aranjament subteran care să facă legea trecută precum gâsca prin apă!"

Guvernul a adoptat luni proiectul de lege privind carantina și izolarea, pe care l-a trimis Parlamentului pentru a fi dezbătut și votat în regim de urgență.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat, după ședința de Guvern, că termenii "carantină" și "izolare" au alte definiții, după ce Executivul a adoptat proiectul de lege în acord cu recomandările CCR. 

„Termenii carantina persoanelor și izolare au acum alte definiții. Carantina se va referi la persoane sănătoase, iar termenul izolare se referă la persoanele bolnave sau infectate”, a anunțat secretarul de stat în MAI.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro