Pupilul lui Năstase, Aurescu, umilit la BBC de un jurnalist „ca la carte”

Pupilul lui Năstase, Aurescu, umilit la BBC de un jurnalist „ca la carte”

Pupilul lui Năstase, Aurescu, umilit la BBC de un jurnalist „ca la carte”. Ministrul român de externe a fost pus în dificultate de cunoscutul realizator BBC Stephen Sackur, care l-a presat pe Bogdan Aurescu să spună cum ajută România Ucraina cu armament. Sackur a insistat pe faptul că opinia publică din România nu este prea entuziastă privind furnizarea de arme către Kiev, dar și pe faptul că unele voci din Europa consideră că România face prea puțin din acest punct de vedere.

Bogdan AurescuFoto: Tomas Tkacik/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Aurescu acționează printr-un câmp minat din punct de vedere diplomatic”, a spus în preambulul interviului realizatorul BBC , care apoi l-a bombardat pe Aurescu cu întrebări concerete privind ajutorul dat de București Kievului.

Cum s-a desfășurat dialogul pe tema armamentului furnizat de România Ucrainei:

„Sackur: De ce nu spune România în mod public dimensiunea propriului ajutor militar, financiar? Națiunile europene partenere sunt foarte clare în ce privește dimensiunea asistenței pe care o acordă, dar voi o țineți secretă. De ce?

Aurescu: Deoarece aceasta este politica guvernului nostru. Considerăm că este mai eficient în acest fel. Ceea ce este cu adevărat important este ca NATO și aliații să poată ajuta într-un mod eficient Ucraina. Și credem că este mai bine pentru Ucraina.

Sackur: Unele țări dau tancuri, altele avioane de luptă. Ce ați dat voi Ucrainei?

Aurescu: Așa cum v-am spus, nu comentez pe tema asta.

Sackur: Știu că nu o să-mi dați detalii, dar ați furnizat tancuri, artilerie grea?

Aurescu: Scuze, nu comentez pe această temă, așa cum am spus, e politica guvernului meu.

Sackur: Vedeți, sunt persoane în țara dumneavoastră și parteneri din afara ei care cred că România oferă foarte puțin.

Aurescu: Ei bine, nu comentez pe această temă.

Sackur: Și (nu comentați) pentru că, potrivit unor sondaje de opinie făcute în țara dumenavoastră, există o proporție foarte semnificativă de români care nu vor ca guvernul să ofere asistență Ucrainei?

Aurescu: Sprijinul popular pentru ajutorarea Ucrainei cred că e foarte mare. Și cred că facem ce trebuie. Rusia a încălcat legislația internațională și teritoriuul Ucrainei, Ucraina este victima agresiunii, trebuie să o sprijinim

Sackur: Sunteți o democrație, nu?

Aurescu: Aveți dubii pe această temă?

Sackur: Știu că într-o democrație cetățenii se așteaptă ca guvernul să fie responsabil. Dacă trimiteți finanțări semnificative și echipamente militare semnificative to Ucraina, publicul vostru, oamenii care vă votează guvernul vostru ar trebui să aibă dreptul să știe

Aurescu: Cred că la sfârșitul războiului, multe lucruri vor fi făcute cunsocute. Ceea ce este important acum este să ajutăm Ucraina să câștige războiul. Aceasta este declarația mea.

Sackur: Credeți în responsabilitate?

Aurescu: Absolut.

Sackur: Atunci unde este responsabilitatea?

Aurescu: Ei bine, cred că Rusia ar trebui să răspundă pentru ce face în Ucraina: trebuie să ajutăm Ucraina să câștige acest război. Suntem parte a efortului, a UE, a NATO, sprijinim programul de construire de capacități defensive, atât în Ucraina cât și în R. Moldova, ne alăturăm facilității pentru pace a UE, inclusiv acordul recent privind achiziția de muniție...”

De precizat că referințele britanicului la opinia publică românească fac referire la cel mai recent sondaj Eurobarometru, publicat joia trecută, care arată că românii sunt europenii care se împotrivesc cel mai mult ajutorului dat Ucrainei de UE.




Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”