Putin a convocat Consiliul de Securitate. Trupele ruse se află într-o situație disperată pe frontul ucrainean din nord-est

Putin a convocat Consiliul de Securitate. Trupele ruse se află într-o situație disperată pe frontul ucrainean din nord-est

Pe fondul contraofensivei reușite a Ucrainei în regiunea Harkov și situației grele în care se află armata rusă care riscă să fie încercuită în Izium, Vladimir Putin a convocat, vineri, o întâlnire cu înalți oficiali de securitate națională, potrivit raportului Institutului American pentru Studiul Războiului.

Armata lui Putin se află într-o situație disperată FOTO EPA-EFE

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitro Peskov, a declarat că partea rusă nu va comenta „situația din jurul Balaklia și alte evenimente din zona „operațiunilor speciale”.

Ucraina a declanșat o contraofensivă în est și nord-est, eliberând mai multe localități. Rusia încearcă să se regrupeze și să readucă întăriri.

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunţat că forţele ucrainene au preluat controlul a peste 30 de localităţi din regiunea Harkov. Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunţat că forţele ucrainene au preluat controlul a peste 30 de localităţi din regiunea Harkov. Unităţile Poliţiei Naţionale se întorc în localităţile eliberate din regiunea Harkov.

El a mulţumit tuturor forţelor care acţionează în regiunea Harkov.

„Sunt recunoscător tuturor băieţilor şi fetelor, bărbaţilor şi femeilor care luptă pentru Ucraina!”, a conchis el.

Forțele ucrainene au cucerit aproximativ 2.500 de kilometri pătrați în cadrul contraofensivei din zona Harkov, până la data de 9 septembrie, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare, publicată în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Probabil că forțele ucrainene curăță „buzunarele” de forțe rusești dezorganizate prinse în avansul rapid al contraofensivei spre Kupyansk, Izium și râul Oskil, având în vedere afluxul de imagini cu prizonieri de război ruși în ultimele 48 de ore.

Ucrainenii creează un cazan în jurul rușilor din Izium

Forțele ucrainene pot distruge pozițiile rusești din jurul Izium dacă taie liniile de comunicații terestre rusești (GLOC) la nord și la sud de Izium.

Forțele ucrainene au continuat vineri să avanseze spre Kupiansk și spre Izium și întreprind măsuri pentru a izola gruparea de forțe rusești de la Izium.

Dacă ucrainenii reușesc să întrerupă GLOC-urile rusești, atunci vor avea ocazia de a crea un „cazan” în jurul lui Izium și de a destrăma o mare parte din pozițiile rusești din nord-estul Ucrainei.

Recâștigarea Kupiansk de către armata ucraineană ar însemna o lovitură semnificativă încasată de trupele rusești deoarece exste un punct logistic de aprovizionare a forțelor de ocupație din Donbas, potrivit evaluării de sâmbătă dimineață a ministerului britanic al apărării.

Sâmbătă ar putea fi zi decisivă

Kremlinul trimite în grabă resurse militare pe linia orașul Harkov-Izium în încercarea de a opri avansurile ucrainene după ce forțele ucrainene au realizat o surpriză operațională remarcabilă.

Ministerul rus al Apărării și televiziunile Kremlinului au publicat imagini cu forțe militare rusești care ar fi în drum spre consolidarea orașelor Kupyansk, Izium și în general spre oblastul Harkov, dar nu au recunoscut succesele ucrainene în zonă.

Trupele ruse simt o presiune atât pe flancurile nordice, cât și pe cele sudice

Din cauza contraofensivei Forțelor Armate ale Federației Ruse, trupele ruse sunt sub presiune atât pe flancurile nordice, cât și pe cele sudice, potrivit ultimului raport al serviciilor de informații ale Ministerul britanic al Apărării.

„Forțele ucrainene au început operațiuni ofensive în sudul regiunii Harkov pe 6 septembrie 2022. Unitățile au avansat până la 50 km în teritoriul care era anterior sub controlul Rusiei”, se spune în raport.

Peste 10.000 de soldați ruși ar putea cădea în încercuirea operațională în regiunea Harkov

Unitățile ocupanților ruși din regiunea Harkov, care ocupă teritoriul de la Kupiansk la Sloviansk, pot cădea în încercuirea operațională a Forțelor de Apărare ucrainene, scrie publicația rusă Meduza, adăugând că este vorba despre mai mult de 10 mii de ocupanți.

Analiștii britanici de informații cred că trupele ruse au fost probabil „prinse pe nepregătite”.

„Sectorul a fost slab apărat, iar unitățile ucrainene au capturat sau înconjurat mai multe așezări”, notează Ministerul Apărării britanic.

Potrivit informațiilor britanice, forțele ruse din jurul Izium sunt pe punctul să devină din ce în ce mai izolate.

„Unitățile ucrainene „amenință” acum Kupiansk. Eliberarea sa ar fi o lovitură semnificativă pentru Rusia, deoarece orașul este situat pe căile de aprovizionare către prima linie din Donbas”, se arată în raport.

Pe măsură ce operațiunile ucrainene continuă și în regiunea Herson, frontul de apărare rus este sub presiune atât pe flancurile nordice, cât și pe cele sudice, notează Ministerul Apărării britanic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”