Putin, ipocrit și cinic până în măduva oaselor: Îndemnul referitor la civili făcut către Hamas și Israel

Putin, ipocrit și cinic până în măduva oaselor: Îndemnul referitor la civili făcut către Hamas și Israel

Vladimir Putin încearcă să profite de războiul dintre Hamas și Israel pentru a se prezenta drept un lider împăciuitor și preocupat de civili.

Vladimir Putin FOTO Shutterstock

Dincolo de faptul că Putin încearcă să fie de ambele părți, atât cu palestinienii, cât și cu israelienii, în timp ce critică rolul SUA în Orientul Mijlociu, liderul de la Kremlin a surprins printr-o declarație plină deopotrivă de ipocrizie și cinism.

Într-o intervenție avută miercuri pe tema războiului dintre Hamas și Israel, Putin le-a transmis celor două părți să „reducă la zero” pierderile în rândurile civililor.

„Înțelegem că resentimenele de ambele părți sunt foarte mari, dar, indiferent de gradul de resentimente de ambele părți, trebuie totuși să ne străduim să minimizăm sau să reducem la zero pierderile în rândul civililor: femeilor, copiilor și bătrânilor”, a spus el.

„Dacă bărbații au decis să lupte între ei, atunci să lupte între ei. Lăsați copiii și femeile în pace”, a adăugat Putin.

Mesajul este unul firesc, evident, dar este jignitor să fie auzit din partea lui Putin, a cărui soldați au torturat, violat, ucis și distrus destine de ucraineni și nu numai.

Evident, Putin, vizat de un mandat de arestare internațională pentru crime de război în Ucraina, nu recunoaște niciuna din atrocitățile soldaților săi, susținând de fiecare dată că rușii îi protejează pe civili, iar omorurile sunt făcute de adversari pentru a da vina pe Rusia. O teorie care nu ține nici măcar pentru amatorii de conspirații.

Critici la adresa SUA

Revenind la războiul lansat de Hamas asupra Israelului, Putin a reluat o teză menită a-l apropia mai mult de palestinieni decât de israelieni, și anume că violențele au reizbucnit pentru că „nu există un stat palestinian”.

În plus, el a criticat decizia Statelor Unite de a trimite un portavion în largul Israelului.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova menţine dialogul cu ambele părţi şi are „potenţialul de a participa la procesul de soluţionare a conflictului”.

„Fără îndoială, actele ce pot fi descrise doar ca terorism sunt de condamnat. Însă, de asemenea, nu trebuie să uităm care sunt precursorii acestei situaţii”, a mai spus Peskov, insinuând, la fel ca în cazul atacului Rusiei asupra Ucrainei, că Statele Unite ar fi de vină pentru că Hamas a lansat operațiunea „Potopul Al-Aqsa” împotriva Israelului.

Kremlinul recurge la operațiuni psihologice

Institutul pentru Studiul Războiului a constatat că Moscova folosește deja atacurile Hamas asupra Israelului pentru a spori presiunile privind reducerea sprijinului și atenției Statelor Unite și Occidentului acordate Ucrainei.

În special, Moscova a intensificat operațiuni speciale informaționale și psihologice după atacurile teroriste Hamas din Israel din 7 octombrie, acuzând pe de o parte că Occidentul că neglijează conflictele din Orientul Mijlociu pentru a sprijini Ucraina și susținând pe de altă parte că Vestul va înceta să acorde atenție Kievului.

Atacul Hamas, un cadou pentru Putin

Rusia savurează - și parțial alimentează - haosul într-o serie de puncte de aprindere globale care deturnează energiile Occidentului din Ucraina. Atacul brutal al Hamas împotriva Israelului a avut loc chiar de ziua de naștere a lui Vladimir Putin, comentează Politico.

Marea întrebare este cât de mult credit trebuie acordat Kremlinului pentru furtuna perfectă a crizelor în creștere - în Israel, Kosovo, Caucaz și Africa - care se ridică asupra Americii și Europei? Pentru mulți, este tentant să-l vadă pe Putin ca pe un creier sau păpușar, stârnind mai multe conflicte decât le poate gestiona Occidentul. De fapt, Putin nu a declanșat toate aceste crize, dar acum este fericit să arunce combustibil pe foc și să le joace în avantajul său. Savurează haosul.

Propagandiștii de la Kremlin răspândesc deja o narațiune conform căreia un război din Orientul Mijlociu este o victorie pentru Rusia și banii pentru Ucraina se vor termina în curând.

De exemplu, propagandistul Serhghei Mardan a declarat că Rusia va beneficia de pe urma escaladării, întrucât lumea „își va îndrepta atenția pentru o vreme de la Ucraina și se va ocupa din nou de stingerea focului etern din Orientul Mijlociu”.

„Acesta a fost probabil cel mai bun cadou pentru Putin de ziua sa. Atacul împotriva Israelului va diviza atenția, având în vedere concentrarea naturală a Statelor Unite asupra Israelului”, a spus un diplomat UE.

„Sperăm că acest lucru nu va avea un efect dramatic asupra sprijinului pentru Ucraina, dar, desigur, multe vor depinde și de durata conflictului din Orientul Mijlociu. Dacă vrem cu adevărat să fim o Uniune Europeană geopolitică, trebuie să fim capabili să facem față mai multor crize în același timp”, a conchis diplomatul european.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat