Putin, mințit cu nerușinare de generali! Cei de pe front trimit rapoarte false, cei din preajmă le mai „înfloresc” și ei!

Putin, mințit cu nerușinare de generali! Cei de pe front trimit rapoarte false, cei din preajmă le mai „înfloresc” și ei!

Relatările soldaților ruși de rând sugerează puternic că președintele Vladimir Putin primește informații false cu privire la situația de pe frontul din Ucraina din cauza sistemului de raportări false înrădăcinat în toate forțele armate ale Rusiei.

Vladimir Putin alaturi de ministrul sau al Apararii, Serghei SoiguFoto: Olga Maltseva / AFP / Profimedia Images

Analistul militar și cercetătorul Chris Owen explică într-o serie lungă de postări făcute pe pagina sa de Twitter că un lucru iese în evidență când citești relatările soldaților ruși trimiși pe front sau asculți înregistrările conversațiilor dintre aceștia interceptate de ucraineni: ofițerii armatei ruse îi mint frecvent pe superiorii lor despre starea unității lor.

În relatarea sa deja faimoasă privind războiul din Ucraina, fostul parașutist rus Pavel Filatiev se plânge amar de „sistemul de rapoarte foto care acum a devenit atât de răspândit în armată din cauza faptului că comandamentul ascunde problemele”.

Cum de altfel se întâmplă în armatele din întreaga lume, ofițerilor ruși li se cere să scrie rapoarte pentru superiorii lor despre moralul și condiția soldaților pe care îi comandă, echipamentele din dotare și alte informații militare relevante.

În cazul Rusiei însă se pare că rapoartele trebuie însoțite de fotografii cu activitățile militarilor din subordine, un indiciu că generalii și ceilalți ofițeri ruși de rang superior nu sunt tocmai încrezători în informațiile primite în scris.

Armata rusă și povestea bizară a pozelor sale

Cu toate acestea, numeroși soldați ruși au povestit cum inclusiv fotografiile sunt trucate, acestora cerându-li-se să pozeze pentru exerciții militare și alte activități care de fapt nu au loc.

Gleb Irisov, un fost locotenent al Forțelor Aeriene Ruse, a povestit că în realitate comandanții ruși organizează mai puține exerciții decât ar trebui și maschează numărul lor ca să poată fura resursele care le sunt alocate din bugetul armatei.

Pavel Zelenkov, un medic militar rus, a descoperit spre uimirea sa că în unitatea la care a fost detașat „întreaga medicină era redusă la un simplu joc de teatru. Înaintea unei aplicații pe teren te îmbrăci pentru o mascaradă, ești fotografiat, un raport este trimis comandamentului, toată lumea se întoarce la locul său”.

Soldatul Daniil Frolkin a povestit la rândul lui că în timpul instrucțiilor din unitatea sa „doar depuneam rapoarte foto. Ajungeam la un poligon și stăteam cu arma în mână îndreptată spre o țintă. Imediat după ce erai fotografiat erai liber să pleci”.

Chiar mai periculos pentru toți cei implicați, rapoarte foto au fost folosite și pentru a ilustra succesele fictive pe care unitatea lui Frolkin, Brigada 64 de Infanterie Motorizată, le-ar fi repurtat în luptă. Acest lucru a pus în pericol direct viețile soldaților, spre dezgustul lor.

Un soldat rus a povestit pentru site-ul independent de investigații iStories că în una dintre situații comandanții au forțat soldații să pozeze cu mai multe vehicule de luptă în fundal în timp ce obuze trase de ucraineni aterizau în jurul lor.

Comandantul brigăzii le-a cerut militarilor săi acest lucru pentru a putea raporta superiorilor că „nu am distrus un tanc, ci trei! Ba nu, cinci!”.

Deloc surprinzător, aceste rapoarte false au avut consecințe nefaste pentru Frolkin și camarazii săi. El a relatat că comandantul unității a raportat că o pădure din împrejurimi a fost ocupată după care Alexandr Fomin, ministrul adjunct al Apărării, a ajuns la fața locului. După cum s-a dovedit, pădurea nu a fost de fapt ocupată de soldații ruși.

Comandantul unității a fost rănit și a trebuit evacuat în vehiculul blindat al lui Frolkin după ce soldaților ruși li s-a ordonat să atace obiectivul.

Comandanții ruși din Ucraina transmit cu regularitate rapoarte false

Însă Frolkin nu este singurul soldat rus de rând care a povestit despre situații în care militarilor li s-a ordonat să atace în masă după relatări false privind „victoriile” obținute.

Viktor Șîaga, un fost infanterist, a relatat că într-o altă ocazie opt elicoptere au fost trimise să susțină un atac al forțelor terestre însă „doar două dintre ele au decolat. Celelalte erau fie stricate, fie nu aveau combustibil”.

„Doar unul dintre elicoptere a tras cu succes asupra obiectivului. Nu a lovit toate țintele. De fapt 80% din ținte nu au fost lovite. Însă comandantul acestei operațiuni a raportat superiorilor săi că toate sunt bine și că toate țintele au fost lovite”, a acuzat acesta.

„Dacă comandantul superior crede că toate țintele au fost lovite atunci poate trimite infanteria cu tancuri să ia cu asalt zona”, a explicat el.

Soldații unității din care acesta făcea parte au suferit pierderi grele după ce au fost trimiși în mod repetat în zone cu o apărare ucraineană puternică despre care li s-a spus că au fost curățate.

„Înainte de atacuri ni s-a spus chiar de două ori că totul va fi în regulă, că artileria inamică a fost suprimată, că înaintea noastră alte unități deja avansează și că trebuie doar să le ajungem din urmă. Dar de fiecare dată s-a dovedit a fi o minciună care a dus la pierderi fără sens pentru noi”.

Șîaga a relatat că din cauza acestor minciuni constante soldații au ajuns să nu îi mai creadă deloc pe comandanții lor. Acest lucru a avut un efect demoralizator puternic pentru unitate, soldații ajungând să simtă că sunt tratați ca niște vite.

Soldații ruși s-au plâns despre aceste raportări false și în conversații telefonice interceptate și publicate de serviciile de informații ucrainene.

În una dintre aceste discuții un militar rus povestea: „comandantul armatei vorbește porcării cu comandamentul superior, despre cum totul aici este incredibil de minunat, că toate merg bine, că avem o grămadă de oameni. De exemplu, ei vor avansa cifre... dacă 26 de oameni vor ataca, ei vor spune că 126 de oameni merg la atac”.

Un alt soldat dintr-o unitate care a înregistrat pierderi grele a relatat că „pe pereții sediului au atârnate date care afirmă că brigada noastră este la 87% din capacitate. Îți vine să crezi ce fac acești poponari? Noi nu avem nici măcar 10% aici! La dracu' cu porcăriile astea!”.

Informațiile false sunt probabil înflorite și mai mult până ajung la Vladimir Putin

Bloggerii militari ruși au condamnat puternic aceste raportări false pe canalele lor de Telegram. În una dintre postările făcute pe canalul „Spre (V) Victorie)”, un blogger militar nota că:

„Vă amintiți de diviziile inexistente ale lui Hitler cu care urma să corecteze situația de pe front, să oprească armata rusă, să o înfrângă și care contraatacă deja și toate alea? Avem în mare aceeași situație acum. Planurile se fac în funcție de rapoarte. Iar în realitate unitățile au personal doar în rapoarte (...)”.

Chris Owen notează că repercusiunile acestor minciuni sistemice din armata rusă sunt probabil foarte grave pentru forțele armate ale Moscovei și militarii acestora. Pe lângă toate aceste lucruri, soldații ruși au vorbit pe larg despre echipamentele inadecvate care i-au lăsat slab pregătiți pentru cerințele unui război în care Ucraina primește armament occidental modern.

„După cum am văzut, deciziile comandamentului rus - unde să atace, și probabil unde să se apere - au fost luate clar pe baza unor informații false. Acest lucru a dus probabil la numeroase pierderi inutile și eșecuri militare”, afirmă Owen.

Analistul militar explică și de ce acest lucru poate duce la prăbușiri catastrofale ale frontului rusesc, precum cel înregistrat în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei: chiar și în cazul unor presiuni mici, unitățile care există în procent de 50% doar pe hârtie se prăbușesc, nu datorită unui atac fără precedent ca intensitate, ci fiindcă sunt pregătite doar parțial pentru luptă.

„Practica raportărilor false este clar răspândită. Ea a fost relatată de unități rusești de pe toate fronturile și din toate specializările, de la trupe aeropurtate la infanterie mecanizată. Ea are loc probabil și în marină, forțele aeriene și de rachete”, spune Owen.

El afirmă de asemenea că efectele acestor informații false sunt exacerbate pe măsură ce ele circulă tot mai sus în lanțul ierarhic, rapoartele ofițerilor de rang inferior putând fi agregate cu alte rapoarte false ale celor superiori.

„Când rapoartele ajunge în cele din urmă la vârful lanțului de comandă - conducerea ministerului rus al Apărării și Putin - ele sunt foarte probabil atât de distorsionate și imprecise încât oamenii care direcționează războiul au o imagine foarte nerealistă cu privire la ceea ce se întâmplă pe teren”, conchide analistul militar. SURSA: hotnews.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…