Qatarul a dat publicității lista cu cele 13 cereri formulate de patru state arabe

Qatarul a dat publicității lista cu cele 13 cereri formulate de patru state arabe

Qatarul a confirmat sâmbătă existența unei liste cu 13 cereri comunicate de patru state arabe care au rupt legăturile cu Doha în această lună pe motiv că micul emirat ar sprijini terorismul, informează DPA.

Agenția de presă germană amintește că, la 5 iunie, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul și Egiptul au rupt relațiile diplomatice și au suspendat transporturile cu Qatarul, pe care îl acuză că acordă sprijin terorismului, lucru negat de autoritățile de la Doha.

Potrivit unei informații publicate de Qatar News Agency, cele 13 "cereri colective" au fost primite joi. Prezentăm în continuare lista de 13 cereri pe care cele patru țări arabe le impun Qatarului pentru a pune capăt crizei. Astfel, Qatarul trebuie:

1. Să anunțe oficial o reducere a relațiilor diplomatice cu Iranul; să-și închidă misiunile diplomatice în această țară; să expulzeze din Qatar membri care aparțin sau sunt asociați Gardienilor Revoluției (armata de elită a Iranului — n.r.); să limiteze relațiile cu Iranul la legături comerciale în conformitate cu sancțiunile internaționale și americane impuse Teheranului.

2. Să închidă imediat o bază militară turcă din Qatar și să pună capăt oricărei cooperări militare comune cu Turcia pe teritoriul qatariot.

3. Să rupă legăturile cu toate "organizațiile teroriste, sectante și ideologice", îndeosebi Frăția Musulmană, Statul Islamic, Al Qaida, Jabhat Fatah al-Sham (fostul Front al-Nusra) și cu mișcarea proiraniană Hezbollah din Liban.

4. Să înceteze toate formele de finanțare qatariotă față de "toți teroriștii sau extremiștii, entități sau organizații și toți cei care au fost desemnați drept teroriști" pe listele anunțate de cele patru țări care au rupt relațiile diplomatice cu Doha, precum și cei desemnați drept teroriști de către SUA și alte entități internaționale.

5. Să extrădeze orice individ care apare pe lista cu teroriști și este căutat în vreuna din cele patru țări; să-i captureze și să le înghețe bunurile fixe și mobile până în momentul extrădării lor; să se abțină de la a acorda refugiu oricăror alți astfel de indivizi în viitor; să se angajeze să furnizeze orice informație solicitată în legătură cu aceștia, îndeosebi legată de acțiunile lor, reședința și situația lor financiară; și să extrădeze și să repatrieze pe toți cei care au fost eliberați de Qatar după ruperea relațiilor.

6. Să închidă postul internațional Al Jazeera, aflat în proprietatea Qatarului, și toate filialele sale.

7. "Să înceteze să se mai amestece în afacerile interne și în interesele externe" ale altor țări; să interzică acordarea naționalității qatariote pentru cetățenii din cele patru țări; să revoce cetățenia qatariotă pentru oricare dintre cetățenii celor patru țări care au primit această cetățenie într-un mod care încalcă legile și reglementările acestor țări; să furnizeze o listă cu toți cei care au primit cetățenie qatariotă și care provin din cele patru țări; să înceteze orice contact cu personalitățile politice care se opun celor patru țări; și să predea toate registrele care prezintă în detaliu cooperarea Qatarului cu acești indivizi, precum și dovezile aferente.

8. Să plătească reparații victimelor și să compenseze pentru toate pierderile suferite de cele patru țări în urma politicilor Qatarului din ultimii ani.

9. Să se angajeze "să se alinieze cu mediul său din Golf și arab la toate nivelurile (militar, politic, economic, social și de securitate)" pentru a garanta securitatea națională a țărilor arabe și din Golf.

10. Să predea toate bazele de date despre reprezentanții opoziției care au fost susținuți de Qatar și să dezvăluie tipul de ajutor pe care aceștia l-au primit de la Qatar.

11. Să închidă toate portalurile mass media sprijinite de Qatar și considerate ostile de cele patru țări.

12. Să fie de acord cu toate aceste cereri în termen de 10 zile de la înștiințare, în caz contrar lista va fi considerată nulă.

13. La cele 12 cereri de mai sus, a fost adăugată o prevedere care spune că acordul va include obiective clare și că, în primul an, vor fi elaborate lunar rapoarte periodice de progres, apoi trimestrial în al doilea an și o dată pe an pentru o perioadă de 10 ani.

Lista cu cereri a fost înmânată joi Qatarului de Kuweit, care acționează ca mediator în această criză. Nici Kuweitul și nici cele patru țări care boicotează Qatarul nu au făcut publică respectiva listă. Guvernul Qatarului a anunțat sâmbătă că pregătește un răspuns la cererile formulate de cele patru state arabe.

Tot sâmbătă, ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, Anwar Gargash, a cerut "garanții" europene și americane la un eventual acord pe tema crizei cu Qatarul. Într-o conferință de presă la Dubai, Gargash a apreciat că această criză ar putea fi soluționată "cu ajutorul diplomației dacă Qatarul renunță la sprijinirea extremismului și a terorismului", potrivit AFP.

"Dacă Qatarul urmează calea înțelepciunii și realizează că aventura sa îl izolează de cei aflați în vecinătatea sa", ar trebui, "pentru a ne păstra securitatea și stabilitatea, un soi de mecanism de control" privind punerea în aplicare a unui eventual acord, a spus Gargash, solicitând în acest sens "garanții europene și americane". "Am înregistrat un foarte mare interes din partea Europei și a SUA, care au fost afectate la rândul lor de atentate teroriste", a mai adăugat șeful diplomației din Emirate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa