Radovan Karadzic, găsit vinovat de crime împotriva umanității

Radovan Karadzic, găsit vinovat de crime împotriva umanității

Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) l-a declarat joi la Haga pe fostul lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic vinovat de crime împotriva umanității comise în mai multe municipalități din Bosnia, printre care omoruri și persecuții, acesta fiind unul din cele două capete de acuzare principale împotriva sa, relatează Reuters.

* TPIY: Radovan Karadzic, declarat responsabil și de asediul asupra orașului Sarajevo

Pe de altă parte, judecătorii ONU l-au achitat pentru o acuzație de genocid, precizând că nu au suficiente probe. Președintele completului de judecată, judecătorul O-Gon Kwon, a spus că au fost comise numeroase crime de către forțele sârbo-bosniace împotriva bosniacilor musulmani și a croaților bosniaci în mai multe municipalități din Bosnia, dar că acestea nu echivalează cu un genocid.

Judecătorii nu și-au anunțat încă decizia privind acuzația de genocid în legătură cu masacrul din 1995 de la Srebrenica.

Radovan Karadzic (70 de ani) a fost inculpat pentru 11 capete de acuzare, între care genocid, crime împotriva umanității și crime de război, comise în timpul războiului din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate din calea luptelor între 1992-1995.

Radovan Karadzic, psihiatru de profesie, a fost acuzat în special pentru masacrarea a circa 8.000 de bărbați și băieți musulmani la Srebrenica în iulie 1995, cel mai grav genocid comis în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

2 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

3 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

4 Foarte interesante amănunte!

5 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...