Raed Arafat: Personalul medical nu poate refuza detaşarea sau delegarea

Raed Arafat: Personalul medical nu poate refuza detaşarea sau delegarea

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a anunţat, duminică seară, că a fost emis un ordin prin care, pe timpul stării de urgenţă, personalul medical desemnat nu poate refuza detaşarea sau delegarea în oricare altă unitate medicală în care este nevoie.

"Al doilea ordin este pentru stabilirea modului de detaşare sau delegare a personalului medical şi auxiliar pe perioada stării de urgenţă. Aici vreau să subliniez următoarele articole. Art 1: începând cu data prezentului ordin, personalul medical de specialitate, medici primari, specialişti sau rezidenţi, personalul mediu sanitar, personalul auxiliar sanitar şi personalul sanitar cu studii superioare (chimişti, biologi, biochimişti, fizicieni, farmacişti şi balneo-fizio-kinetoterapeuţi) angajaţi ai unităţilor sanitare publice pot fi detaşaţi sau delegaţi la alte unităţi sanitare publice care înregistrează deficit major de personal. Pe durata stării de urgenţă, personalul menţionat anterior nu poate refuza detaşarea sau delegarea dispusă în condiţiile alineatului precedent", a spus Raed Arafat.

El a explicat şi condiţiile în care se fac detaşarea sau delegarea personalului medical.

"Dacă delegarea sau detaşarea se fac în alte localităţi decât cele de domiciliu, unităţile administrativ-teritoriale sau cele sanitare unde este detaşată sau delegată persoana au obligaţia de a-i asigura cazarea şi hrana. Detaşarea sau delegarea în interiorul judeţului se face sau se dispune prin ordin al prefectului, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică. Iar detaşarea sau delegarea în alt judeţ decât cel în care îşi desfăşoară activitatea persoana respectivă se realizează prin dispoziţie a secretarului de stat desemnat de ministrul Sănătăţii sau prin ordin al comandantului acţiunii, după caz", a evidenţiat Arafat.

De asemenea, el a explicat şi de ce a fost nevoie de ordinul respectiv.

"A fost obligatoriu acest ordin în vederea pregătirii unităţilor sanitare şi a sistemului sanitar şi sistemului de urgenţă pentru a face faţă în cazul unei creşteri exponenţiale a cazurilor cu COVID şi în cazul în care avem deficit de personal în unele zone, lucru care ştim că există în unele judeţe şi unde va fi nevoie de detaşarea personalului respectiv", a mai spus secretarul de stat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...