Rămăşiţe ale unui ţânţar, descoperite într-un chihlimbar cu o vechime de 100 de milioane de ani

Rămăşiţe ale unui ţânţar, descoperite într-un chihlimbar cu o vechime de 100 de milioane de ani

O echipă internaţională de cercetători a anunţat joi că a descoperit un nou gen de insecte străvechi, înrudite cu ţânţarii, având o structură la nivelul gurii cu o lungime de peste jumătate din cea a corpului, într-o bucată de chihlimbar din Cretacic datând din urmă cu 100 de milioane de ani, informează agenţia Xinhua.

Genul recent descoperit, Burmopsyche, aparţinând familiei Aneuretopsychidae, are circa 7 mm lungime şi arată ca un ţânţar mai mare, potrivit lui Wang Bo, şeful echipei de oameni de ştiinţă şi cercetător la Institutul de Geologie şi Paleontologie din Nanjing.

''Burmopsyche are două perechi de aripi, faţă de una singură la ţânţari (moderni), şi o structură super-lungă la nivelul gurii de 3 până la 4 mm, sau peste jumătate din lungimea corpului'', a precizat Wang.

''Morfologia animalelor este strâns asociată mediului lor de viaţă. Gurile şi aripile ţânţarilor moderni sunt, în mod evident, diferite de cele ale străvechiului Burmopsyche, ceea ce indică probabil că mediul exterior, precum plantele cu care se hrăneau, s-a schimbat foarte mult'', a spus Wang.

''Studiul poate oferi astfel informaţii mai valoroase despre mediul din vremurile străvechi'', a adăugat cercetătorul.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Science Advances. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…