Raport AmCham: România a înregistrat o creștere anuală de 4,5% a PIB/cap de locuitor, 30% din media UE

Raport AmCham: România a înregistrat o creștere anuală de 4,5% a PIB/cap de locuitor, 30% din media UE

România a înregistrat o creștere anuală de 4,5% a indicatorului privind produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, însă, în 2014, acesta reprezenta doar 30% din media Uniunii Europene (UE), se arată în ediția a doua a Raportului de Competitivitate, lansat și prezentat, marți, într-o conferință de specialitate, de Camera de Comerț Americană în România (AmCham România).

Conform documentului, de la publicarea precedentului Raport, elaborat de AmCham în anul 2011, România a înregistrat trei ani de dezvoltare economică intensă, precum și progrese într-o serie de sectoare economice și de politici publice, precum legislația muncii, corupția, inflația.

'Fără îndoială, România este pe cale să devină o țară mai competitivă pe scena globală. Problema care se pune, însă, este lungimea drumului care trebuie parcurs. În acest sens, PIB-ul pe cap de locuitor ilustrează foarte bine situația. Indicatorul a crescut cu 4,5% pe an în ultimii trei ani, o creștere mult mai rapidă decât în restul Europei (o creștere anuală de 2,8%). Și cu toate acestea, PIB-ul pe cap de locuitor în 2014 a reprezentat doar 30% din media Uniunii Europene (...) Pe scurt, lucrurile merg în direcția bună, dar încă mai este un drum lung de parcurs', se notează în Raportul AmCham.

Cea mai remarcabilă îmbunătățire a fost semnalată în Raportul 'Doing Business' al Băncii Mondiale, în care România a urcat de pe poziția 72, în 2011, pe locul 37, în 2016. De asemenea, Raportul Global asupra competitivității, publicat de Forumul Economic Mondial, situează România pe locul 53, în 2015, în urcare de pe locul 77, înregistrat în 2011.

În același timp, Raportul AmCham indică faptul că, pe baza indicatorilor generali analizați, România a înregistrat progrese notabile la forța de muncă și la PIB-ul pe cap de locuitor, în 2014, comparativ cu anul 2011. La cealaltă extremă, cea mai crescută reducere nominală s-a înregistrat la investițiile străine directe (ISD).

'Tendința cea mai alarmantă se înregistrează la indicatorii demografici — statistica populației arată o diminuare constantă a populației României din 1990 — numai în ultimii 10 ani scăderea a fost de aproximativ 7%', se arată în document.

Totodată, administrația publică din România continuă să înregistreze un punctaj bun din punct de vedere al costurilor și eficienței, însă la nivelul infrastructurii fizice lucrurile nu stau la fel de bine.

Sondajul realizat în rândul directorilor executivi de companii a arătat că lipsa infrastructurii se află pe primele două poziții pe lista obstacolelor în calea afacerilor, infrastructura în transporturi reprezentând cel mai mare dezavantaj pentru România atât față de țările de referință, cât și față de media UE.

Pe de altă parte, Raportul menționează creșterea notabilă a conectivității în bandă largă din ultimii trei ani, 'un sector în care România ajunge din urmă rapid restul Europei'.

'Nivelul educațional rămâne unul dintre punctele forte ale României, în special din perspectiva competențelor lingvistice și a științelor. Atât punctajele noastre, cât și sondajul în rândul directorilor executivi, au indicat că acest aspect al forței de muncă reprezintă unul dintre cele mai mari avantaje ale României. În consecință, exodul de inteligență este un fenomen larg răspândit și ar trebui adoptate măsuri pentru a aborda această problemă folosind, de exemplu, experiența pozitivă din sectorul IT. Cu toate acestea, procentajul redus de PIB alocat educației (3,1% în România, comparativ cu 5,3% media UE) aruncă o umbră detrimentală asupra calității sistemului de învățământ al României pentru generația următoare', se arată în Raportul AmCham.

Pe de altă parte, indicatorii de politică fiscală și monetară s-au îmbunătățit semnificativ în ultimii trei ani.

'Din perspectivă fiscală, România se află pe o poziție mult mai bună decât media UE din punct de vedere al datoriei Guvernului și deficitului bugetar. Cu toate acestea, reforma fiscală pusă în aplicare anul acesta se așteaptă să exercite o presiune suplimentară asupra datoriei Guvernului și deficitului bugetar. Noile Coduri Fiscal și de Procedură Fiscală, în vigoare de la 1 ianuarie 2016, au introdus o serie de stimulente atât pentru companii, cât și pentru investitorii persoane fizice (...) Perspectivele viitoare de creștere vor depinde, într-o mare măsură, de politicile fiscale și investiționale ale Guvernului', subliniază sursa citată.

A doua ediție a Raportului de Competitivitate a României a fost elaborat de Camera de Comerț Americană în România (AmCham România). Documentul conține și o serie de recomandări bazate pe o analiză statistică și pe rezultatele sondajelor de opinie realizate în rândul directorilor executivi ce conduc afaceri în România asupra progreselor înregistrate de țara noastră din perspectiva cadrului legislativ, administrației publice, infrastructurii fizice, resurselor umane și a politicii fiscale și monetare. AGREPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...