Raport BRD: România va înregistra în acest an o contracție economică de 3,9%, în scenariul de bază. În cel pesimist, contracția ar depăși 7%

Raport BRD: România va înregistra în acest an o contracție economică de 3,9%, în scenariul de bază. În cel pesimist, contracția ar depăși 7%

România ar putea experimenta o contracție economică de -7% în acest an, într-unul din scenariile publicate în urmă cu două zile de economiștii din BRD. Scenariul de bază este cel în care contracția economică va fi de -3,9%, iar în cea mai optimistă variantă economia României ar înregistra un recul de -0,5%, arată datele Raportului.



Reducerea ratei dobânzii cheie nu va permite companiilor să obțină lichiditatea uriașă de care au nevoie iminentă „încă de ieri”, mai scrie în document. Reducerea ratei cheie este ca un tratament medical pe termen mediu, în timp ce injecția de lichiditate ar fi ca o doză de adrenalină. Ceea ce știm este că pacientul nostru este în stare de șoc. Și întrebarea este: Cum trebuie să acționăm? Tratament sau o doză de adrenalină?”, se întreabă retoric autorii raportului citat.
Da, FED a redus rata fondurilor federale cu 100bps cu 3 zile înainte de întâlnirea Comitetului de Politică Monetară din 18 martie, dar știm, de asemenea, că economia americană este finanțată 80% prin bursă și 20% prin intermediul sistemului bancar, în timp ce în UE este exact invers, mai scrie raportul.
În cadrul scenariului de bază, luând în considerare faptul că zona euro va intra ușor pe teritoriul recesionar în 2020 - pandemia coronavirusului a venit într-un moment în care Germania era deja într-o stare fragilizată, putem avansa ipoteza unei contracții de două cifre pentru sectorul industrial din România.
Sectorul de producție din țara noastră (responsabil de 80% din valoarea brută adaugată din industrie) este expus în special la încetinirea fluxurilor comerciale globale și a activității economice, având în vedere rolul semnificativ jucat de subsectoarele orientate spre export (sectorul auto și industriile conexe - componente auto, echipamente electrice etc.), dependența de export față de zona euro (42% din exporturile RO se duc în Germania, Italia și Franța), precum și integrarea tot mai mare în lanțurile globale de valoare care au caracterizat ultimii ani.
Sectorul construcțiilor a început anul pe o bază solidă și credem că dinamica pentru întregul 2020 ar putea rămâne pozitivă, dar considerabil mai slabă.
Sectorul serviciilor, principalul pilon în ceea ce privește oferta, ar putea avea evoluții divergente între subsectoare. Cu excepția IT&C și a administrației publice, sănătate și asistență socială, care probabil vor continua să prezinte dinamici pozitive, celelalte sub-sectoare vor experimenta contracții care variază cu până la -25% ( spectacole, activități de cultură și recreere).
Impozitele nete ar putea suferi și ele o contracție similare cu cea din timpul crizei financiare anterioare (cu până la 15%).
În celelalte două scenarii (cel mai pesimist și cel mai optimist) sectoarele economice vor avea performanțe negative, cu puține excepții (adică construcții, IT&C, administrația publică), conchid autorii raportului.
 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina