Raportul Canadei critică ancheta iraniană asupra avionului de pasageri doborât

Raportul Canadei critică ancheta iraniană asupra avionului de pasageri doborât

Iranul nu a reuşit să investigheze în mod adecvat doborârea accidentală a unui avion de pasageri în ianuarie, potrivit unui raport canadian citat miercuri de DPA.

"Multe dintre detaliile cheie ale acestui eveniment îngrozitor rămân necunoscute", a scris Ralph Goodale, care a fost numit să consilieze guvernul canadian cu privire la răspunsul său.

"Iranul poartă responsabilitatea pentru aceasta, cel puţin până acum nu şi-a efectuat investigaţiile (de siguranţă, penale sau de altă natură) într-un mod cu adevărat independent, obiectiv şi transparent; şi răspunsuri la întrebări critice nu au apărut", adaugă el.

Iranul a refuzat să permită Canadei să numească un reprezentant acreditat în anchetă, limitând Ottawa la un rol de observator, şi a avut nevoie de mai mult de şase luni pentru citirea înregistratoarelor de zbor, a mai scris Goodale.

Canada solicită despăgubiri de la Iran, inclusiv compensaţii pentru rudele apropiate ale victimelor, o contabilitate completă a ceea ce s-a întâmplat şi scuze oficiale.

Iniţial Iranul a dat vina pentru prăbuşire pe o problemă tehnică, dar apoi a recunoscut că a doborât neintenţionat avionul pe fondul tensiunilor crescute cu forţele americane în Irakul vecin.

În raportul său final de la mijlocul lunii iulie privind prăbuşirea, agenţia de aviaţie iraniană a vorbit despre "eroare umană", spunând că un sistem radar funcţionând defectuos a provocat probleme de comunicaţie cu unitatea militară responsabilă.

Boeingul 737 al companiei Ukrainian International Airlines (UIA) a fost doborât de forţele aeriene iraniene la scurt timp după decolare pe 8 ianuarie, ucigându-i pe toţi cei 176 de oameni la bord.

Pasagerii erau din Ucraina, Iran, Canada, Afganistan, Marea Britanie şi Suedia. Un total de 138 aveau legături cu Canada.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Joe, scuză-mă că te întrerup” / Momentul stânjenitor provocat de Macron l-a lăsat năuc pe Biden la întâlnirea G7

2 „ F... me, I'm brilliant” / Viața de lux a româncei care era proxeneta șefă din Northampton și Birmigham

3 Un general american pune capăt speculațiilor privind sistemele de apărare „SF” pentru Ucraina

4 Priviți! Acestea sunt misiuni SUA și NATO în zona Mării Negre și a Deltei Dunării...

5 Laura Codruța Kovesi lovește într-o mare rețea de fraudare a fondurilor europene din România. Ofițerii Parchetului European fac percheziții în țara no…