Raportul Canadei critică ancheta iraniană asupra avionului de pasageri doborât

Raportul Canadei critică ancheta iraniană asupra avionului de pasageri doborât

Iranul nu a reuşit să investigheze în mod adecvat doborârea accidentală a unui avion de pasageri în ianuarie, potrivit unui raport canadian citat miercuri de DPA.

"Multe dintre detaliile cheie ale acestui eveniment îngrozitor rămân necunoscute", a scris Ralph Goodale, care a fost numit să consilieze guvernul canadian cu privire la răspunsul său.

"Iranul poartă responsabilitatea pentru aceasta, cel puţin până acum nu şi-a efectuat investigaţiile (de siguranţă, penale sau de altă natură) într-un mod cu adevărat independent, obiectiv şi transparent; şi răspunsuri la întrebări critice nu au apărut", adaugă el.

Iranul a refuzat să permită Canadei să numească un reprezentant acreditat în anchetă, limitând Ottawa la un rol de observator, şi a avut nevoie de mai mult de şase luni pentru citirea înregistratoarelor de zbor, a mai scris Goodale.

Canada solicită despăgubiri de la Iran, inclusiv compensaţii pentru rudele apropiate ale victimelor, o contabilitate completă a ceea ce s-a întâmplat şi scuze oficiale.

Iniţial Iranul a dat vina pentru prăbuşire pe o problemă tehnică, dar apoi a recunoscut că a doborât neintenţionat avionul pe fondul tensiunilor crescute cu forţele americane în Irakul vecin.

În raportul său final de la mijlocul lunii iulie privind prăbuşirea, agenţia de aviaţie iraniană a vorbit despre "eroare umană", spunând că un sistem radar funcţionând defectuos a provocat probleme de comunicaţie cu unitatea militară responsabilă.

Boeingul 737 al companiei Ukrainian International Airlines (UIA) a fost doborât de forţele aeriene iraniene la scurt timp după decolare pe 8 ianuarie, ucigându-i pe toţi cei 176 de oameni la bord.

Pasagerii erau din Ucraina, Iran, Canada, Afganistan, Marea Britanie şi Suedia. Un total de 138 aveau legături cu Canada.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...