Rareș Bogdan: De ce folosește Putin vrăjitoare

Rareș Bogdan: De ce folosește Putin vrăjitoare

Arsenalul folosit de Vladimir Putin pentru a-și duce războiul de propagandă conține nu doar politicieni, ziariști, fețe bisericești, ong-uri „culturale” sau eprubete de afaceri plasate în zonele limitrofe Federației Ruse sau în epicentrul politic al UE, ci și șamani siberieni, vrăjitoare, cugetători stelari, numerologi și „paranormali patrioți” care interpretează predicțiile celebrei Baba Vanga.

Multora li se pare o curiozitate de un exotism neserios, dar dacă artizanii propagandei ruse apelează la asemenea mijloace, e limpede că apreciază că este utilă. Mă întreb, însă, ce alte mijloace neconvenționale sunt lansate asupra populației îndoctrinate până la oase pentru a nu-și pierde Putin ciudata simpatie de care se bucură în ciuda sângelui pe care îl varsă.

Retorica liderilor ruși din prima linie a conținut mereu trimiteri la dezastrul dezmembrării URSS, fiind întreținută constant ideea unei nedreptăți istorice pe care o găsim la toate fostele imperii. Spre deosebire de alții, însă, rușii sunt un popor special. Și nu mă gândesc la catalogările dintr-o sinteză a descrierilor făcute de scriitori ruși propriilor concetățeni, care zugrăvesc un popor neevoluat, sângeros, hoț și beligerant, ci mai degrabă la o latură emoțională dizarmonioasă ușor de impresionat cu ajutorul unor simboluri copilărești. Poporul rus este dornic de povești, se lasă sedus ca un școlar de 7 ani, investește enorm în emoții puternice și fuge de realitate. Și dacă Putin îi servește vrăjitoare înseamnă că terenul este fertil.

Ca să sădească, însă, o sămânță trebuie udată. Și ce să vezi? Apetența cercetătorilor ruși către fenomenele paranormale nu sunt un secret. Telepatia, clarviziunea și alte aptitudini despre care se scrie de multișor că sunt vectori ai războiului psihotronic studiat de ruși încă din anii 50 par SF, dar Putin are altă părere.

N-ar fi primul. Stalin, care a abonat teologia pentru Marx, se dedulcea la rândul său cu psihotronică.

Nu am dovezi științifice să afirm că dictatorii ruși nu sunt sănătoși la cap (după mine, niciun dictator nu este), însă merită amintit că în ianuarie, o publicație rusă din exil a publicat un memoriu de la Kremlin în care se arată cum sunt pregătiți militarii ruși să reziste la eventuale atacuri paranormale. Asta pentru că ar exista în Occident „generatoare psi” și atleți ai hipnozei în masă.

Din acest motiv, profesoara de jurnalism Lauren Wolfe, de la Universitatea din New York, afirmă că responsabilii guvernului rus „sunt mai țăcăniți decât am realizat mulți dintre noi”.

Euractiv scrie să peste 60% din populația Rusiei crede într-o formă de magie. Grevate pe un mental colectiv puternic impregnat de convingeri ortodoxe fundamentaliste, practicile vrăjitorești sunt folosite pentru a atârna și mai tare poporul rus în pomul lăudat al lui Putin. Că vrăjitoria nu este o componentă a puterii lui Dumnezeu, dimpotrivă, nu amintesc paranormalii lui Putin. Asta nu-i împiedică, însă, să vorbească despre „de-satanizarea Ucrainei”. Cine să sesizeze contradicția? Oricum, poporul rus a fost îndoctrinat mereu cu ideea că Occidentul este Satana…

Ce arată utilizarea acestor simboluri puternic înrădăcinate în mentalul colectiv, fără ca Putin să sesizeze că și-a luminat singur fața? Se teme. Se teme teribil. Iar asta, după mine, este o informație prețioasă.


Rareș Bogdan/ mediaflux.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

2 Un caz „special”...

3 Cel mai negru scenariu pentru România...

4 Dezvăluirea lui Băsescu despre proprietarul Bazei Mihail Kogălniceanu...

5 VIDEO Acest monstru este dovada vie a faptului că lumea n-a fost și nici nu va fi bună vreodată...