Rareş Bogdan, mesaj pentru IMM-uri: Dacă băncile se comportă în continuare ca nişte satrapi, semnalaţi-ne

Rareş Bogdan, mesaj pentru IMM-uri: Dacă băncile se comportă în continuare ca nişte satrapi, semnalaţi-ne

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, joi, la  B1TV , că România este singura ţară din UE care a acordat facilitatea de amânare a ratelor cu până la nouă luni, şi a doua în Uniune cu plata şomajului tehnic.

Totodată, liderul PNL a afirmat că unele bănci au încercat să pună piedici în desfăşurarea programului IMM Invest, destinat firmelor mici şi mijlocii afectate de criza declanşată de coronavirus. În aceste împrejurări, Rareş Bogdan a reamintit faptul că în urmă cu 10 ani, la izbucnirea crizei economice, statul român a salvat sistemul bancar, iar acum este rândul băncilor să dea o mână de ajutor „sistemului care le dă viaţă”.

„Ni s-a mai semnalat că unele bănci încearcă să tergiverseze aceste proiecte. România este singura ţară din Uniunea Europeană care a acordat facilitatea de amânare a ratelor cu până la nouă luni. Polonia, de exemplu, nu a dat nici măcar o lună, iar Ungaria a dat şase luni. Alte ţări au dat trei luni de zile.

România a fost şi a doua ţară din Uniunea Europeană cu plata şomajului tehnic.

Sigur că poate părea un ajutor minuscul, dar vă asigur că a ajutat operatorii economici şi peste un milion de cetăţeni, de angajaţi care au folosit această facilitate, ajutată şi de UE, pentru că această UE atât de blamată şi atacată de liderii socialişti în ultimii şapte ani ajută România cu bani direct inclusiv pe şomaj tehnic, dar şi pe dezvoltare, infrastructură, agricultură, spitale, digitalizare”, a afirmat europarlamentarul PNL.

Rareş Bogdan a cerut celor care întâmpină dificultăţi în a beneficia de programul IMM Invest să semnaleze acest lucru la Ministerul de Finanţe sau chiar lui personal.

„Dacă oamenii vor semnala către Ministerul Finanţelor, către Guvern sau către mine... Dacă băncile se comportă în continuare ca nişte satrapi, operatorii economici trebuie să ne semnaleze acest lucru. Acum zece ani, sistemul bancar a fost salvat de BNR şi de Guvern. Sistemul bancar de această dată trebuie să salveze IMM-urile. În zece ani, profiturile băncilor au fost printre cele mai mari din Europa, procentual. E normal ca azi băncile să se întoarcă spre sistemul care le dă viaţă”, a declarat politicianul.

Totodată, liderul PNL a precizat că unele bănci au făcut abuzuri, cerând firmelor care aplicau pentru IMM Invest garanţii imobiliare, cu toate că programul respectiv prevede ca garanţiile să fie oferite de către stat.

„Într-adevăr, până la intervenţia aproape brutală a Guvernului, în urmă cu o săptămână, am putut vedea bănci care au cerut contracte de fideiusiune sau de garanţii imobiliare către acţionarii micilor întreprinderi care solicitau aceste credite, lucru aberant, dat fiind că garanţiile erau deja aprobate de statul român. Ăsta era ajutorul, că statul român asigură garanţia în faţa băncilor. Deci băncile făceau un abuz. Acest lucru a fost corectat printr-o intervenţie abruptă, dură a Guvernului către sistemul bancar, care a dat în spate pe această speţă. Vă dau exemple de companii care cereau 25.000, 100.000 sau 150.000 de euro şi care trebuiau să dea toate veniturile tuturor acţionarilor şi proprietăţile acestora pe garanţii imobiliare, fapt ce e o aberaţie, pentru că guvernul asigură aceste garanţii în faţa băncilor”, a mai declarat Rareş Bogdan, conform  Epoch Times .


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...