Rareş Bogdan: România are peste 95% şanse să intre în spaţiul Schengen. Luni şi marţi, zile vitale

Rareş Bogdan: România are peste 95% şanse să intre în spaţiul Schengen. Luni şi marţi, zile vitale

Rareș Bogdan, lider al delegației PNL al Parlamentul European, vede foarte probabilă intrarea României în Schengen, dar totul depinde de ultimele negocieri înainte de Consiliul JAI de joi.

Rareș Bogdan la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Olanda nu a acţionat niciodată singură când şi-a exercitat dreptul de veto. Olanda a fost cap de pod pentru Franţa sau Germania. Olanda a avut de partea ei Austria, sau Danemarca, sau Finlanda sau Belgia când bloca România. Guvernul României nu a greşit, a încercat să puncteze pe un context favorabil datorat războiului din Ucraina. Marile realizări ale României au fost făcute pe un context internaţional favorabil, inclusiv recunoaşterea Unirii. Pe războiul din Ucraina, importanţa României a crescut militar, strategic şi economic. România s-a comportat excepţional în criza refugiaţilor ucraineni. România trebuia să exploateze momentul, trebuia să forţeze această şansă. Tehnic, România stă bine pe securizarea frontierelor. Ungaria are lunar sute de plângeri pe violenţă împotriva migranţilor, la fel ca Bulgaria şi Croaţia. Pentru Olanda, tratamentul migranţilor contează foarte mult. Olanda a verificat în România inclusiv sistemul informatic din vămi şi calitatea internetului”, a explicat prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan , într-un interviu pentru Aleph News, citat de Mediafax.

Şansele României de a intra săptămâna viitoare în Schengen în urma deciziei din Consiliul JAI sunt de 95%, mai spune Rareş Bogdan, încă fiind unele emoții.

Din perspectiva mea, România are peste 95% şanse să intre în spaţiul Schengen. Luni şi marţi sunt zile vitale în negocierile dintre cei mari. Tehnic, geopolitic şi geostrategic – România nu poate fi în niciun fel extrasă din această extindere. Ylva Johansson, teribilul comisar suedez pe afaceri interne, şi-a schimbat radical optica în privinţa României. Ylva Johansson a vizitat de 3 ori graniţele României în criza refugiaţilor. Ylva Johansson a devenit marele avocat al României în cauza Schengen”, a completat liderul liberal.

Prudența lui Klaus Iohannis

Rareș Bogdan a explicat și de ce șeful statului nu a dat o declarație în care să se arate foarte optimist în ceea ce privește evoluția „Dosarului Schengen”. A fost o declaraţie diplomatic rezervată a preşedintelui Iohannis. Nu există certitudine 100% pe intrarea în Schengen. Dacă luăm un vot negativ în JAI, se reia întreaga procedură care poate dura alţi 2-3 ani. Pentru România ar fi foarte grav, sentimentul antieuropean ar creşte foarte mult. A crescut foarte mult nivelul de aşteptare a românilor. Preşedinţia Consiliului UE va fi luată din 2023 de Suedia şi de Ungaria. 2023 ar fi un an în care este imposibil să pui problema extinderii spaţiului Schengen pe agendă. Mai este o problemă: cuplajul pe care România îl are cu Bulgaria. Olandezii mi-au spus că ei au o problemă cu graniţa de sud a Bulgariei. Ideea României a fost să nu se decupleze de Croaţia, dar Bulgaria a avut un lobby destul de susţinut”, a mai punctat prim-vicepreședintele PNL.

Rareș Bogdan a subliniat că majoritatea migranților ilegali nu vin prin România, ci pe ruta balcanică, traseu care ocolește țara noastră. Liberalul a arătat că în continuare presiunea mare e pe granița maghiară, dinspre Serbia, nu pe cea românească, unde numărul de „forțări” e unul mic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani