Războiul paralel al Ucrainei împotriva corupției îi va deschide ușa către Occident

Războiul paralel al Ucrainei împotriva corupției îi va deschide ușa către Occident

Pentru un observator din afară, poate părea că acum nu este cel mai bun moment pentru Ucraina să-și dubleze eforturile în lupta împotriva corupției , când rachetele cad asupra orașelor și cetățenii luptă pentru viața lor.

Totuși, autoritățile anticorupție au redeschis o investigație de ani de zile cu privire la o schemă despre care se spune că a dus la suprafacturarea consumatorilor de energie electrică cu peste un miliard de dolari, precum și un caz blocat în 2020 privind presupusul furt de active și fonduri în valoare de mai mult de 350 de milioane de dolari de la o companie petrolieră controlată de stat, scrie Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski duce și o luptă împotriva corupției/ FOTO: Profimedia

De asemenea, au declanșat noi acțiuni, printre care arestarea în lipsă în această lună a fostului șef al Băncii Naționale sub suspiciunea de deturnare a cinci milioane de dolari. El își neagă vinovăția.

„În fiecare săptămână au loc unul sau două evenimente mari, plus șapte sau opt mai mici, dar totuși importante”, a spus expertul juridic Vadim Valko, care monitorizează activitatea organismelor anticorupție din Ucraina, care luptă pentru a scăpa de influența oligarhilor și pentru consolidarea instituțiilor vulnerabile.

Activitatea reflectă un război paralel pe care Kievul îl poartă împotriva mituirii la nivel înalt, potrivit interviurilor Reuters cu monitorii și oficialii ucraineni anticorupție. Această luptă este considerată suficient de urgentă pentru ca guvernul să-i dedice resurse chiar și în timpul războiului.

Într-adevăr, agențiile anticorupție își evidențiază munca aproape zilnic într-un val de declarații pe rețelele de socializare. În noiembrie, aceștia au raportat despre începerea cercetării în 44 de noi dosare penale și că au trimis șase rechizitori la instanță.

Procurorii au depus cel puțin 109 rechizitori în 42 de dosare în 2022, a declarat pentru Reuters Parchetul Specializat Anticorupție (SAP), adăugând că au fost pronunțate 25 de condamnări.

Munca nu poate aștepta, au spus oamenii pentru Reuters, deoarece reducerea corupției endemice este cheia pentru a liniști partenerii occidentali care se pregătesc să trimită zeci de miliarde de dolari ajutor necesar pentru reconstruirea țării în următorii ani.

De asemenea, în opinia lor, ar fi esențial obținerea unui statut care să garanteze protecția pe termen lung a Ucrainei împotriva oricărei agresiuni viitoare, iar aceasta ar fi apartenența la Uniunea Europeană, pentru care combaterea mitei este o condiție prealabilă pentru începerea discuțiilor de aderare la UE.

„Acum este extrem de important ca Ucraina să arate ca un potențial partener. De fapt, în Ucraina se desfășoară în același timp două războaie: unul deschis cu Rusia, iar celălalt – cu trecutul corupt post-sovietic, care se întâmplă în interior”, a spus prim-adjunctul șefului comisiei parlamentare privind politica anticorupție, Iaroslav Iurcișin, referindu-se la donatorii occidentali.

Zelenski „la bord”

Mișcarea anticorupție este susținută de președintele ucrainean Volodimir Zelenskii, care a promis luna aceasta că Ucraina va lupta în același timp cu corupția la nivel înalt și intruziunea rusă.

„Istoria reformelor continuă. Continuă chiar și în timpul unui astfel de război”, a spus Zelenski într-unul dintre discursurile sale.

Eforturile anticorupție care au fost în desfășurare de la invazia din 24 februarie a Federației Ruse s-au intensificat în timpul verii sub conducerea unui nou director SAP, potrivit experților și oficialilor.

Oleksandr Klimenko a preluat postul în iulie, după ce Zelenski a cerut public aprobarea numirii sale, întrucât comisia care l-a ales cu mai bine de șase luni în urmă încă nu a aprobat oficial decizia.

„Fără un șef cu drepturi depline al unei astfel de instituții, funcționarea sa deplină este imposibilă”, a spus Zelenski.

Statele Unite, care furnizează Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari pentru a lupta împotriva agresiunii ruse, susțin dorința Kievului de a elimina corupția.

În ciuda progreselor din ultimii ani, Ucraina se află încă pe locul 122 din 180 de țări în cel mai recent indice de percepție a corupției al Transparency International.

Directorul reprezentanței ucrainene a Transparency International, Andri Borovik, a salutat actuala campanie anticorupție, dar a remarcat că adevărata măsură a succesului va fi numărul de condamnări și succesul statului în restituirea veniturilor provenite din corupție, precum și în asigurarea respectării cerințelor de declarare a bunurilor.

Miza nu a fost niciodată mai mare de când Kievul a lansat o campanie anticorupție, după ce revoluția din 2014 a cimentat cursul pro-european al Ucrainei.

Ucrainenii obișnuiți vor și ei rezultate în lupta împotriva corupției, deoarece recentele victorii ale Kievului pe câmpul de luptă au întărit speranța că țara poate câștiga războiul și țara poate fi reconstruită cu succes.

Potrivit unui sondaj din octombrie realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev, cel puțin 88% din populația țării consideră că Ucraina va deveni un membru prosper al UE în decurs de zece ani.

O locuitoare a Kievului, Katerina, care a vizitat pomul de Crăciun din capitală împreună cu o prietenă, a spus Reuters că asigurarea unei victorii militare este principala prioritate pentru Ucraina. Însă tânară de 27 de ani, care nu și-a dat numele de familie, a subliniat că este importantă și crearea unei societăți drepte în care nimeni nu este mai presus de lege.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!