Răzvan Nicolescu critică noul ordin al ANRE privind liberalizarea pieței de energie: Mai mult îi încurcă pe consumatori

Răzvan Nicolescu critică noul ordin al ANRE privind liberalizarea pieței de energie: Mai mult îi încurcă pe consumatori

Prevederile noului ordin emis de ANRE miercuri, pentru a gestiona problema liberalizării pieţei de energie, mai mult îi încurcă pe consumatori şi lasă multe probleme nerezolvate, spune Răzvan Nicolescu, fost preşedinte al Agenţiei Europene pentru Reglementare în Energie (ACER), citat de Agerpres.

„Aşa cum am anticipat problemele consumatorilor casnici de energie electrică rămân, din păcate, nerezolvate, deşi ordinul emis astăzi de ANRE e cea mai bună versiune văzută până acum”, a spus Nicolescu.

El a arătat că, după aprobarea acestui ordin, rămân trei mari probleme, respectiv lipsa de informare a consumatorilor, avantajul pe care autoritatea îl acordă ilegal furnizorilor care asigură serviciu universal şi confuzia creată cu introducerea unor date care nu au relevanţă.

„1. Lipsa de informare a consumatorilor coroborată cu indiferenţă ANRE faţă de această problema. Nu te poţi aştepta ca furnizorii actuali să îi înveţe pe oameni cum să renunţe la ei. E o utopie. Nu se va întâmpla, iar liberalizarea exact despre acest lucru este: să ştii cum să îi schimbi pe furnizorii care nu îţi plac; 2. Avantajul pe care autoritatea îl acordă ilegal furnizorilor care asigură serviciu universal în condiţiile în care majoritatea ofertelor concurenţiale cele mai bune ale acestora îi ard pe consumatori la buzunare sunt inferioare celor oferite, de exemplu de compania de stat Hidroelectrica; 3. Confuzia creată cu introducerea unui formular, a unor date care nu au relevanţă şi a unei oferte comerciale care nu are o dată de referinţă în ordin. Toate acestea sunt prezentate a fi pentru consumatori, însă mai mult îi încurcă decât îi ajută”, a mai scris Nicolescu.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat miercuri, în ședința Comitetului de reglementare, ordinul prin care se prelungește termenului de tranziție către un frunizor de energie electrică până la 30 iunie, clienții casnici urmând să beneficieze de cel mai bun preț din oferta concurențială a furnizorilor și având posibilitatea să aleagă o altă ofertă, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Ordinul ANRE prevede obligații suplimentare pentru furnizorii de ultimă instanță de informare a clienților casnici, respectiv de a transmite, o dată cu fiecare factură emisă până la data 30 iunie 2021, o informare privind procesul de liberalizare precum și un Formular de selecție ofertă.

Potrivit ANRE, furnizorul are obligația ca, după cel puțin 5 zile de la data primirii formularului de selecție completat, să transmită clientului final, o dată cu prima factură, o copie a contractului de furnizare semnat.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marți că este „ușor nemulțumit” de noul ordin al ANRE, prin care a prelungit perioada de schimbare a contractelor pentru energie electrică până pe 30 iunie și care prevede că furnizorii pot acorda discount la prețul concurențial, dar că „lucrurile sunt normale” dacă furnizorii vor anunța public prin „comunicate că vor acorda acest discount tuturor”.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...