Reacția GRECO după declarațiile lui Predoiu: Secția Specială trebuie abandonată!

Reacția GRECO după declarațiile lui Predoiu: Secția Specială trebuie abandonată!

GRECO nu si-a schimbat pozitia privind solicitarea ca Sectia Speciala sa fie desfiintata si va monitoriza implementarea recomandarii facute, arata institutia, intr-un raspuns remis joi seara Ziare.com, dupa ce noul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat ca desfiintarea SS nu este atat de simpla si ca e nevoie de o mai larga consultare in sistem si, totodata, de consens politic.

De altfel, anuntul ca Guvernul nu va desfiinta SS prin OUG sau prin asumarea raspunderii parlamentare a fost asumat de premierul Ludovic Orban, ministrul Justitiei a dat doar cateva explicatii.

Anuntul ministrului liberal al Justitiei a primit imediat un raspuns chiar de la DNA, Parchetul General, DIICOT. In total 101 parchete si instante se pronunta fara echivoc pentru renuntarea la Sectia Speciala.

Am intrebat GRECO daca, in contextul ultimelor schimbari de la Bucuresti, inclusiv declaratiile facute de Catalin Predoiu in conferinta de presa de joi, institutia si-a mai nuantat pozitia.

"Pozitia GRECO nu s-a schimbat. Asteptam in continuare implementarea recomandarilor noastre, pana la termenul-limita, care este 30 iunie 2020.

GRECO isi mentine convingerea ca "crearea unei noi Sectii speciale pentru investigarea infractiunilor din Justitie trebuie sa fie abandonata".

Aceasta este si ramane una dintre recomandarile facute in raportul care monitorizeaza felul in care au fost urmate de autoritatile romane recomandarile din Raportul Ad hoc (Regula 34)", se arata in raspunsul la solicitarea Ziare.com, dat de Directia de Comunicare a GRECO.

In raportul din luna iulie, GRECO a insistat, pe un ton nenegociabil, ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, condusa de Adina Florea, sa fie desfiintata.

 Aceasta solicitare apare expres si este argumentata pe larg in raportul care monitorizeaza felul in care au fost urmate de autoritatile romane recomandarile din Raportul Ad hoc (Regula 34)".

GRECO transmite, in concluziile raportului, ca este in mod deosebit preocupat de faptul ca recomandarea de a fi abandonata crearea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie a fost complet ignorata.

GRECO reaminteste ca aceasta sectie a fost vazuta ca o anomalie, care ar putea duce la conflicte de jurisdictie.

Intr-un interviu acodart Ziare.com la Strasbourg, Gianluca Esposito, secretarul executiv al GRECO, a fost transant: institutia nu va renunta la cererea ca autoritatile de la Bucuresti sa desfiinteze Sectia Speciala, iar recomandarile nu sunt optionale, ci obligatorii si se poate ajunge chiar la sanctiuni.

Acesta spunea atunci ca e incurajat de raspunsul ministrului roman al Justitiei. Intre timp, Guvernul PSD a fost demis, iar ministrul Ana Birchall a fost inlocuit cu liberalul Catalin Predoiu.

Ce spune Predoiu

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a anuntat joi, in prima conferinta de presa organizata de la preluarea mandatului, ca situatia Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala, va fi lamurita anul viitor.

"Guvernul nu isi poate asuma o desfiintare peste noapte a Sectiei Speciale, e nevoie de o dezbatere mai larga in sistemul judiciar si de consens politic", a declarat Predoiu.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

2 Așa o fi?

3 Cuplu de sătmăreni ucis cu brutalitate. Suspectul a violat soţia şi apoi i-a omorât pe cei doi soţi

4 Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

5 Tânără care a făcut armata în Marina americană, găsită moartă într-o pădure din Rusia