Reghecampf, o carieră făcută praf: Cum a decăzut un antrenor, cândva, pe val

Reghecampf, o carieră făcută praf: Cum a decăzut un antrenor, cândva, pe val

CV-ul lui Laurenţiu Reghecampf poate fi folosit, în acest moment, pentru a demonstra cum arată mărirea şi decăderea unui antrenor în fotbalul de astăzi.

Când şi-a început cariera pe banca tehnică, în 2009, „Reghe“, împins de la spate şi de soţia sa de atunci, Anamaria Prodan, a avut o traiectorie ascendentă. FC Snagov de două ori, Craiova lui Mititelu în alte două rânduri, Bistriţa şi Chiajna au fost grupările care l-au propulsat pe Reghecampf spre banca Stelei, cum se numea echipa patronată de Gigi Becali în 2012. Iar aici, între 2012 şi 2014, „Reghe“ a cunoscut cea mai bună perioadă din cariera sa de până acum. Cu două titluri câştigate la rând (2012-2013, 2013-2014), cu Supercupa României (2013), dar mai ales cu o calificare în optimile Ligii Europa, în stagiunea 2012-2013.

Aşa a apărut Laurenţiu Reghecampf la o conferinţă, înaintea finalei Ligii Campionilor Asiei

În istoria neagră a clubului Al-Hilal

Cu rezultate foarte bune în perioada Steaua / FCSB, Reghecampf a făcut pasul firesc spre zona Golfului Persic, din dorinţa de a-şi valorifica cota. Al-Hilal Riad s-a numit prima oprire. Şi de aici a început decăderea lui „Reghe“. Acesta a intrat în istorie ca fiind primul antrenor român care a trecut pe la această grupare, fără să câştige vreun trofeu. Până la mandatul său, Ilie Balaci, Anghel Iordănescu şi Cosmin Olăroiu, cei trei români care antrenaseră Al-Hilal, câştigaseră diferite trofee cu această grupare, cea mai galonată din Arabia Saudită. „Reghe“ însă a fost concediat după două finale pierdute, în Liga Campionilor Asiei şi în Cupa Coroanei Prinţului.

A urmat un mandat scurt, fără niciun rezultat remarcabil, la Litex Loveci (Bulgaria) şi apoi o revenire, la FCSB. De această dată însă, Reghecampf a ratat titlul şi şi-a trecut în CV doar Cupa Ligii (2015-2016), o întrecere nesemnificativă, care s-a şi desfiinţat, între timp, în România.

Laurenţiu Reghecampf, în perioada Al-Wasl Dubai, una de coşmar pentru suporterii echipei

Revenire promiţătoare la arabi, apoi alte dezamăgiri

În ciuda rezultatelor sub aşteptări de la FCSB, „Reghe“ şi-a găsit repede de lucru. La Al-Wahda din Emirate, unde a stat un an şi jumătate, cu rezultate decente: a câştigat Cupa Ligii (2017-2018), Supercupa Emiratelor de două ori (2017, 2018), iar în campionat a terminat pe locul 2, la finalul sezonului 2017-2018.

În contul acestor rezultate, „Reghe“ a ajuns, ulterior, la Al-Wasl Dubai, o altă formaţie din Emirate. Aici a fost instalat la data de 6 ianuarie 2019. Doar că mandatul său a fost un eşec total, rezumat de presa locală: „651 de zile de suferinţă pentru suporterii lui Al-Wasl. Antrenorul român a bifat o serie de eşecuri fără precedent. Mandatul său a inclus mai multe înfrângeri istorice, cu câte cinci goluri încasate de fiecare dată“, a fost un fragment dintr-un articol din „Emarat Al-Youm“, în momentul demiterii lui Reghecampf, în octombrie 2020. Bilanţul de la Al-Wasl Dubai? Unul care vorbeşte de la sine: 55 de partide, 22 de victorii, 9 egaluri şi 24 de înfrângeri. Procentajul victoriilor? Doar 40%.

După acest fiasco de la Al-Wasl, „Reghe“ a mai primit o şană de a se redresa în zona arabă. Pe care însă a irosit-o, la Al-Ahli Jeddah (Arabia Saudită). Şi aici a lăsat în urma sa un bilanţ foarte slab: 11 meciuri, 3 victorii, 4 egaluri, 4 înfrângeri. Golaveraj: 15-20.

Craiova a plătit lipsa performanţei!

După această serie de rezultate dezolante, Reghecampf a fost instalat pe banca Craiovei, în vara anului 2021. Vorbim despre o formaţie cu banii la zi şi cu o susţinere puternică din partea fanilor. Pe scurt, Craiova lui Mihai Rotaru (foto) avea toate condiţiile necesare pentru a obţine performanţe, măcar pe plan intern.

Din păcate pentru olteni, „Reghe“ a dat-o în bară şi aici. Pe lângă ratarea titlului, a pierdut şi şansa câştigării Cupei României, echipa fiind eliminată în semifinale, de Sepsi. Singura realizare notabilă, calificarea în turul II preliminar din Conference League, după barajul câştigat cu Botoşani, a fost insuficientă pentru a salva scaunul lui Reghecampf.

Cu contractul reziliat înainte de termen – era valabil până în iunie 2023 - „Reghe“ a părăsit Bănia cu buzunarele pline. Pe lângă salariul lunar de 15.000 de euro, a încasat şi suma de 180.000 de euro pentru rezilirea contractului. Iar asta în condiţiile în care i-a făcut un discount patronului Mihai Rotaru. Conform contractului, acesta ar fi trebuit să plătească 300.000 de euro pentru a renunţa la „Reghe“, însă a economisit 120.000 de euro, după un weekend cu negocieri intense.

Făcut praf de Anamaria Prodan

Anamaria Prodan (foto) a prevăzut căderea lui Reghecampf, după divorţul de acesta. În dialog cu „Libertatea“, impresarul FIFA a pus eşecurile profesionale ale fostului soţ pe seama vieţii personale a acestuia: „Am muncit o viaţă de om să-l ajut să ajungă cineva. Eu l-am învăţat că atunci când ţi-ai pierdut demnitatea, bărbăţia şi respectul, declinul se instalează instant. De la Champions League şi Europa League, azi îl vedem cum se maimuţăreşte şi cum se duce din ce în ce mai jos. Vreau să-mi arătaţi un antrenor de fotbal care merge pe la emisiuni de cancan! Nu există!“.

Vine Laszlo Balint, ultima dată la UTA

Tehnicianul care va pregăti CS U Craiova, în noul sezon, va fi Laszlo Balint - foto (43 de ani). Acesta a readus UTA în Liga I şi a stat la formaţia arădeană, între iulie 2019 – ianuarie 2022. În cele 94 de partide la această grupare, Balint a adunat 36 de victorii, 28 de remize şi 30 de înfrângeri. Până să ajungă la un acord cu Balint, oltenii au fost refuzaţi de Mirel Rădoi, după cum a mărturisit preşedintele clubului, Sorin Cîrţu. „Rădoi a primit o ofertă, dar a refuzat din start. A fost primul ofertat. A zis că nu intră în calculele lui o asemenea ofertă. Să nu se supere antrenorul care o să fie numit, dar Rădoi a fost primul pe listă“, a spus Cîrţu, la emisiunea „Ora Exactă în Sport“, difuzată de Pro Arena.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!