Relatări contradictorii ale Ucrainei și Rusiei cu privire la situația de pe frontul de la Zaporojie

Relatări contradictorii ale Ucrainei și Rusiei cu privire la situația de pe frontul de la Zaporojie

Rusia şi Ucraina au prezentat la sfârşitul săptămânii trecute versiuni contradictorii privind situaţia de pe front, în regiunea Zaporojie, observă Reuters luni.

Ucraina a reușit progrese minore pe front în ultimele luni FOTO Profimedia

Moscova susţine că a oprit contraofensiva Kievului, în timp ce armata ucraineană afirmă că avansează în continuare.

Din iunie, când a început contraofensiva, Ucraina a recucerit doar câteva sate din regiunea respectivă din sud-est; progresele au fost mici, iar linia frontului din est şi sud s-a modificat doar puţin în ultimul an.

„Inamicul a fost oprit, iar contraofensiva sa, atât de lăudată, a fost complet blocată", a declarat Evgheni Baliţki, conducătorul instalat de ruşi în Zaporojie, pentru agenţia de presă de stat din Rusia.

El a precizat că se dau lupte de mică amploare în apropiere de satele Robotine şi Şcerbaki, aflate la o distanţă de circa 20 de kilometri unul de celălalt.

Statul-major ucrainean a comunicat duminică seara că forţele ruse au atacat de mai multe ori, fără succes, la Robotine şi Verbove - câţiva kilometri mai la est.

Ministerul Apărării de la Moscova a arătat în informarea zilnică de presă, în aceeaşi zi, că forţele ruse au respins atacurile ucrainene din apropierea acestor două sate. În weekend, Rusia a mai afirmat că apărarea sa antiaeriană a respins atacuri din partea Ucrainei, în aceeaşi zonă.

Ambele părţi controlează difuzarea informaţiilor de pe front şi revendică succese pe teritorii mici, ceea ce îngreunează determinarea progreselor semnificative sau a intensităţii luptelor, arată Reuters.

Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de reflecţie din Washington, apreciază că ucrainenii au „avansat limitat la vest de Verbove".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat zilele trecute că războiul a intrat într-un „blocaj", după ce comandantul forţelor Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, afirmase că conflictul este pe cale să devină static, de uzură.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat