Relevanța băncilor în fața românilor este una din cele mai scăzute din Europa (sondaj)

Relevanța băncilor în fața românilor este una din cele mai scăzute din Europa (sondaj)

Băncile comerciale își pierd din relevanță în fața clienților în fiecare an în favoarea altor furnizori de produse financiare ușor de accesat și personalizate, indicele de relevanță bancară calculat de EY la nivel global fiind de 75,1%, iar în România de 73,4% și este de așteptat să scadă în continuare.

Potrivit unui comunicat al companiei de consultanță transmis miercuri AGERPRES, gradul de relevanță bancară în România este al doilea cel mai redus dintre țările europene participante la studiu, după Italia.

În țara noastră, "băncile par și mai puțin relevante de atât pentru clienții mai tineri, înregistrând doar 71,8% pentru cei cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani. Mai mult, băncile sunt mai puțin relevante pentru românii cu venituri mai mici, dar devin relevante în procent de 100% pentru clienții cu venituri anuale de peste 100.000 de dolari", se menționează în comunicat.

De asemenea, se înregistrează o diferență considerabilă între românii cu un nivel scăzut al educației — relevanță de 57,3% pentru persoanele care nu au absolvit liceul — și cei cu educație superioară — relevanță de 77,1% pentru cei cu facultate. 'Cu toate acestea, indicele relevanței scade abrupt pentru românii cu studii post-universitare, care consideră băncile ca fiind relevante doar în proporție de 71,7%', menționează EY.

Astfel, din perspectiva elementelor care constituie scorul global, reiese că băncile din România sunt sub așteptările clienților în planificarea de viitoare produse și în privința mix-ului curent de produse deținute. Astfel, consumatorii ar lua mai degrabă în considerare în viitor un furnizor netradițional pentru cele mai multe produse financiare, pe măsură ce băncile devin tot mai puțin relevante în ofertele lor de produse bancare.

Mai mult, potrivit EY, în viitor, românii intenționează să achiziționeze într-o măsură mult mai mică servicii financiare exclusiv de la bănci, fapt pentru care indicele relevanței bancare va continua, probabil, să scadă în anii următori.

"Studiul nostru recunoaște practic provocarea adusă de noii competitori băncilor tradiționale și nevoia imediată de schimbare a abordării băncilor, în special în ceea ce privește produsele pe care urmează să le ofere", susține Aurelia Costache, Financial Services Advisory Leader EY România.

Indicele de Relevanță Bancară realizat de EY măsoară o gamă întreagă de comportamente și atitudini curente și viitoare ale consumatorilor, în scopul realizării unui scor compozit bazat pe relația dintre clienți și bănci în prezent, dar și în viitor.

"Cu 30 de ani în urmă, băncile se confruntau cu o concurență foarte mică sau chiar inexistentă pe segmentul furnizării de consiliere și de servicii financiare, iar consumatorii aveau mare încredere în ele. Drept urmare, erau extrem de relevante pentru viețile celor mai mulți consumatori. Rezultatele studiului nostru scot în evidență impactul apariției de noi competitori și noi servicii financiare, precum și scăderea angajamentului consumatorilor față de bănci și creșterea interesului lor pentru alternativele bancare", a mai spus Aurelia Costache.

Potrivit studiului citat, factorii care amenință relevanța băncilor sunt reprezentați de schimbările rapide în rândul preferințelor și așteptărilor clienților, creșterea produselor FinTech ușor de utilizat și a alternativelor la serviciile bancare tradiționale, provocările cu care se confruntă băncile în a ține pasul cu cererea consumatorilor pentru servicii digitale și de a oferi informații ușor accesibile și produse personalizate, dar și scandalurile din industrie care au erodat încrederea în bănci — de la stabilitatea financiară la concentrarea asupra intereselor clienților.

Sondajul EY a fost derulat rândul a peste 55.000 de consumatori din 32 de piețe din întreaga lume.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...