REPORTAJ/Riga în pandemie: Starea de urgenţă resimţită ca un "semi-lockdown" cu concerte stradale; certificatul verde - obligatoriu în magazinele neesenţiale

REPORTAJ/Riga în pandemie: Starea de urgenţă resimţită ca un "semi-lockdown" cu concerte stradale; certificatul verde - obligatoriu în magazinele neesenţiale

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Letonia se află de la începutul săptămânii în stare de urgenţă, ca urmare a exploziei numărului de cazuri de COVID-19, însă în capitala letonă, Riga, cu străzile sale mărginite de clădiri colorate, starea de urgenţă este resimţită ca un "semi-lockdown".

"E ca un semi-lockdown. E şi nu e stare de urgenţă. Magazinele sunt deschise, restaurantele până la ora 21,00", spune un tânăr leton, angajat al unui hotel din centrul istoric al Rigăi.

El explică faptul că numărul turiştilor a scăzut în contextul pandemiei şi că, în aceste condiţii, doar jumătate din camerele hotelului la care lucrează sunt ocupate.

Foto: (c) Janis Laizans/Xinhua


În punctele de atracţie ale capitalei letone, ghizii încearcă să convingă cei câţiva turişti pe care îi zăresc să aleagă diverse tururi ghidate, în ciuda ploii.

În piaţeta unde se află Casa capetelor negre - unul dintre principalele obiective turistice din Riga - unii ghizi îşi prezintă oferta. Uneori au succes, alteori nu. Muzeul, însă, este vizitat încă de la primele ore.

Foto: (c) Janis Laizans/Xinhua


Şi magazinele din centrul Rigăi, care vând chihlimbar, recunoscut în întreaga lume ca "aurul nordului", îşi caută clienţii. Altădată pline, acum cu greu acestea îşi mai atrag clienţii cu reduceri la bijuteriile strălucitoare cu răşină de copac fosilizată.

Deşi este stare de urgenţă, sunt foarte puţine persoane care poartă mască de protecţie în aer liber, în schimb, la interior se respectă această măsură de precauţie.

Foto: (c) TOMS KALNINS/EPA


"Trebuie să purtăm toţi mască la interior. Trebuie să nu fie prea mulţi oameni în acelaşi loc", explică o femeie situaţia.

Vaccinarea anti-COVID-19 în Letonia nu se bucură de succes şi este la un nivel scăzut, deşi ţara numără o populaţie de sub două milioane de locuitori.

În Uniunea Europeană, Letonia se află pe ultimele locuri în clasamentul privind vaccinarea. Interesul letonilor pentru vaccinare este redus. Asta se vede cu ochiul liber şi la un centru de vaccinare deschis într-unul dintre marile centre comerciale aflate în Riga, unde doar câteva persoane aşteaptă să primească doza de vaccin.

Foto: (c) TOMS KALNINS/EPA


"Oamenii sunt reticenţi la vaccin, poate pentru că îşi iau mai mult informaţiile de pe reţelele sociale", încearcă să explice o letonă situaţia.

"Da, nu stăm bine la vaccinare, dar oamenii au început să mai conştientizeze că trebuie să se vaccineze", confirmă un tânăr.

Obligativitatea certificatului verde COVID-19 la intrarea în magazinele neesenţiale, dar şi la muzee şi în restaurante, unde la o masă se pot aşeza maximum patru persoane, pare să fie cea mai mare restricţie a stării de urgenţă.

Foto: (c) TOMS KALNINS/EPA


La intrare sunt afişe cu distanţa socială care trebuie păstrată între persoane, respectiv 2 metri, dar şi numărul maxim de persoane pe care fiecare spaţiu îl poate primi. Oamenii respectă întocmai această regulă şi deseori se formează mici cozi.

Personalul magazinelor neesenţiale, muzeelor sau restaurantelor, solicită fiecărui client să prezinte certificatul verde pe care îl verifică prin intermediul unei aplicaţii instalate pe telefon sau tabletă, codul QR fiind confruntat cu un act de identitate.

Foto: (c) Janis Laizans/Xinhua


"Avem nişte reguli în ţara noastră", explică un vânzător.

"E o problemă. Trebuie certificat de vaccinare şi act de identitate", îi transmite un spaniol unui amic la telefon, contrariat de această măsură.

În magazinele alimentare şi în farmacii certificatul verde nu este solicitat.

Foto: (c) TOMS KALNINS/EPA


Dacă ziua străzile celui mai mare oraş din Letonia sunt mai puţin animate ca înainte de pandemie, letonii fiind încurajaţi să lucreze de acasă, seara, străzile se animă, iar ici-colo oamenii se bucură de concerte stradale susţinute de artişti amatori şi de socializarea cu prietenii sau familia în restaurante sau pub-uri.

Muzica artiştilor stradali răsună aproape la fiecare colţ din centrul vechi al Rigăi. Într-una din piaţete, doi tineri oferă un mini concert la pianină şi voce trecătorilor.

"O să cânt ceva mai ritmat", le spune un cântăreţul amator celor care s-au oprit, iar câţiva tineri încep să danseze în ciuda ploii reci şi a vântului tăios.

Aşa arată o zi din timpul săptămânii. În zilele de weekend, începe forfota şi străzile sunt înţesate de oameni şi muzica parcă răsună şi mai tare. Doar marile magazine neesenţiale sunt închise.

Un târg deschis într-unul din parcurile din inima Rigăi oferă trecătorilor produse tradiţionale letone, de la pâine de casă, până la bijuterii cu chihlimbar sau haine din lână.

Situaţia pandemică se resimte doar prin faptul că masca de protecţie este obligatorie la standurile care prezintă produsele.

Letonia se confruntă cu o creştere accelerată a cazurilor de COVID-19, înregistrând în ultimele trei zile peste 2.000 de cazuri pe zi, majoritatea persoane nevaccinate. Şi preşedintele leton, Egils Levits, a fost confirmat recent cu COVID-19. De la începutul pandemiei, în Letonia s-au înregistrat peste 180.000 de cazuri de COVID-19. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...