Reprezentantul Bulgariei la BERD, vizat de o anchetă după dezvăluirile din presa europeană privind "spălătoria" azeră

Reprezentantul Bulgariei la BERD, vizat de o anchetă după dezvăluirile din presa europeană privind "spălătoria" azeră

Autoritățile bulgare au anunțat joi lansarea unei anchete care îl vizează pe reprezentantul Bulgariei pe lângă BERD, Kalin Mitrev - soțul directoarei generale a Unesco, Irina Bokova -, după dezvăluirile din presa europeană privind sumele importante plătite de Azerbaidjan unor factori de decizie europeni pentru a-și asigura sprijin în străinătate, relatează AFP.

Ancheta lansată de Sofia urmărește să stabilească dacă a fost sau nu vorba de fraudă fiscală și spălare de bani, în contextul informațiilor privind plăți efectuate de societăți azere în conturi ale lui Kalin Mitrev, potrivit Parchetului bulgar.

Cazul lui Mitrev a fost abordat de altfel joi și în cadrul unei reuniuni ministeriale, la care acesta a dat explicații care nu indică vreo încălcare a legii, a dat asigurări ministrul finanțelor, Vladislav Goranov. Acesta a menționat că o eventuală destituire a lui Mitrev din postul său de la BERD nu face parte din competențele guvernului bulgar.

În vârstă de 65 de ani, Kalin Mitrev este din 2014 reprezentantul țării sale pe lângă Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, funcție pe care a mai ocupat-o în perioadele 1996-1997 și 2002-2009. Potrivit anchetei jurnalistice europene, el ar fi încasat 425.000 de euro de la societatea azeră Avuar Co.

Mitrev a recunoscut miercuri în publicația bulgară 24 Ceasa că a avut o activitate de "consultant", dar a dat asigurări că și-a plătit toate impozitele datorate statului și a susținut că informațiile privind acest contract au fost prezentate "în mod tendențios" pentru a sugera un trafic de influență și pentru a o implica pe soția sa într-o "schemă de corupție". Irina Bokova a subliniat la rândul ei pentru ziarul bulgar că este "incorect" să i se implice numele, neavând nimic de-a face cu cazul.

O anchetă publicată marți, intitulată 'Laundromat' ('Spălătoria') și realizată în comun de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) și zece publicații europene, printre care cotidienele francez Le Monde, german Suddeutsche Zeitung, britanic The Guardian și danez Berlingske, relevă că Azerbaidjanul a cheltuit 2,5 miliarde de euro între 2012 și 2014, în cadrul a peste 16.000 de tranzacții, în special pentru a-și cumpăra sprijin în străinătate, inclusiv în cadrul Consiliului Europei (CoE).

Întrebat de AFP, consilierul președintelui Ilham Aliev, Ali Hasanov, a respins ancheta, spunând că "se bazează pe idei preconcepute, lipsite de fundament, urmărește să provoace și se înscrie într-o campanie de denigrare a Azerbaidjanului organizată de forțe anti-azere", invocând "Armenia și lobby-ul armean internațional".

În iunie, Consiliului Europei a numit trei experți pentru a ancheta acuzații de corupție care vizează unii membri sau foști membri ai săi, suspectați că au fost "cumpărați" de Baku în schimbul votului lor negativ împotriva unui raport — respins cu o majoritate largă de voturi de aleșii europeni — care denunța situația deținuților politici din Azerbaidjan.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cu ăștia vrea Rusia să cucerească Ucraina?

2 VIDEO Păzea, Ucraina, că vin trupele de „elită” ale Rusiei!

3 Pe internet circulă informația neconfirmată că Xi Jinping a fost plasat în arest la domiciliu de către Armată

4 Bătrânul care s-a aruncat cu soția de la etajul 7 a fost demnitar în Guvernul Văcăroiu / Ce a scris în biletul de adio

5 I-a condamnat la moarte / Putin a refuzat cererea comandanților ruși de retragere din orașul Herson, într-un mod ordonat, pentru salvarea vieților solda…