Reprezentantul rus la NATO: Rusia nu va asista pasiv la întărirea prezenței militare a SUA în Europa

Reprezentantul rus la NATO: Rusia nu va asista pasiv la întărirea prezenței militare a SUA în Europa

Rusia nu va asista pasiv la întărirea prezenței militare a SUA în Europa, iar răspunsul va fi unul simetric, a declarat miercuri reprezentantul permanent al Federației Ruse la NATO, Aleksandr Grușko, în direct la postul de televiziune Rossia 24, informează TASS.

Sursă foto: missiontonato.ru

'Vedem că planul pentru întărirea capacității de apărare adoptat la summitul NATO din Wales este pus în mod consecvent în aplicare, sunt anunțate noi măsuri, menite să-i 'liniștească' pe aliații SUA în Europa de Est. În zilele viitoare — este posibil ca acest lucru să fie făcut în timpul vizitei secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg (în SUA, 4 aprilie) — se așteaptă ca SUA să-și precizeze parametrii prezenței militare sporite în Europa. La ora actuală, dacă este să analizăm ce fac împreună SUA și NATO, constatăm că este vorba despre o modificare semnificativă în sens negativ a situației din domeniul securității', consideră oficialul rus.

Potrivit lui Grușko, pentru restabilirea cooperării Rusia-NATO, Alianța trebuie 'să renunțe la politica de confruntare'.

'Nu există niciun fel de piedici tehnologice pentru continuarea cooperării. Sperăm că, mai devreme sau mai târziu, toate relațiile care existau între noi și aveau efect vor fi restabilite și vom continua dialogul. Cooperarea este posibilă doar atunci când NATO va începe să conștientizeze că politica de confruntare contravine propriilor lor interese naționale', a subliniat reprezentantul Rusiei la NATO.

Afirmațiile lui Grușko survin după declarațiile făcute marți de Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, privind majorarea activității de patrulare în zona statelor baltice la nivelul unei forțe pregătite de luptă care să fie capabilă să apere țările respective pe timp de război. 'Un lucru este foarte clar: avioane-spion nu vor zbura deasupra Rusiei', a conchis Grușko.

Statele Unite vor avea o brigadă de blindate desfășurată în permanență, prin rotație, în Europa de Est din februarie 2017, în cadrul eforturilor lor de a descuraja o eventuală agresiune rusă, a anunțat miercuri Pentagonul.

'Rotațiile vor fi fără întrerupere, permițând o prezență blindată continuă, o ameliorare a instruirii și exerciții împreună cu aliații' din cadrul NATO, a spus Laura Seal, o purtătoare de cuvânt a Pentagonului.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Vicențiu Purcărea, editor online: Alexandra Cruceru)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...