Republica Moldova: Dodon l-a informat pe Putin, la Moscova, despre rezultatele recentei vizite la Bruxelles

Republica Moldova: Dodon l-a informat pe Putin, la Moscova, despre rezultatele recentei vizite la Bruxelles

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut sâmbătă o întrevedere cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe care l-a informat, printre altele, despre rezultatele recentei sale vizite la Bruxelles, notează portalul de ştiri deschide.md.

'I-am comunicat Preşedintelui Federaţiei Ruse despre activizarea contactelor cu oficiali de rang înalt din partea celor mai importanţi parteneri externi ai ţării noastre (FR - Federaţia Rusă, n.red.-, UE şi SUA), despre rezultatele recentei întrevederi de la Bruxelles cu conducerea UE şi NATO, precum şi despre discursul pe care îl voi rosti la cea de-a 74-a Adunare Generală a ONU', a scris Igor Dodon după întâlnirea cu Putin, într-o postare pe pagina de Facebook.

La întrevedere a participat şi vicepremierul rus Dimitri Kozak.

În aceeaşi postare, preşedintele Republicii Moldova mai scrie că a discutat cu liderul de la Kremlin despre soluţionarea problemei transnistrene şi identificarea unui model politic eficient, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în graniţele recunoscute la nivel internaţional.

Dodon mai afirmă că a examinat cu Putin şi mai multe chestiuni legate de politica internă şi externă a Republicii Moldova, şi i-a adresat mulţumiri pentru implicarea Rusiei în evenimentele politice din iunie de la Chişinău.

'Am subliniat caracterul istoric al evenimentelor ce s-au produs în ţara noastră la începutul lunii iunie şi am adresat mulţumiri părţii ruse pentru susţinerea acordată în procesul de transfer paşnic al puterii. În context, am menţionat faptul că consensul forţelor politice externe în raport cu Moldova ne oferă şanse mari pentru dezvoltarea ţării, precum şi pentru realizarea în deplină măsură a strategiei politicii externe echilibrate, în baza menţinerii şi consolidării statutului constituţional de neutralitate permanentă', scrie Dodon în aceeaşi postare.

În ce priveşte problema livrării gazelor naturale în Republica Moldova, Dodon a anunţat că ''am ajuns la o înţelegere de principiu' care 'ne permite să afirmăm (...) că tarifele pentru consumatorii finali nu vor creşte''. ''Începând cu 1 octombrie, preţul la gazele ruseşti, furnizate Moldovei, va scădea'', afirmă el în aceeaşi postare, preluată de platforma deschide.md.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

3 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

4 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…

5 Mulțumită, Firea anunță că 3,3 milioane lei dați de UE pentru batrânii din cămine sunt gestionați de Iftene, u…