Republica Moldova: Procurorii cer 19 ani de închisoare pentru fostul premier Vlad Filat

Republica Moldova: Procurorii cer 19 ani de închisoare pentru fostul premier Vlad Filat

Procurorii ce instrumentează cazul în care este acuzat fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, au cerut miercuri ca acesta sa fie condamnat la 19 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență, informează Radio Chișinău și IPN.md.

"Ca acuzator de stat, având în vedere probele și declarațiile, am solicitat 19 ani de închisoare', a comunicat, după ședința în care au fost susținute dezbaterile judiciare, procurorul Adriana Bețișor.

Procurorii mai cer plata unei amenzi în valoare de 3 mii de unități convenționale și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani. De asemenea, bunurile care au fost obținute după ce politicianul a fost "remunerat" de Ilan Shor pentru anumite servicii se solicită a fi confiscate.

Vlad Filat a fost adus miercuri în instanță de către mascați înarmați, după ce ședința de marți a fost amânată, în condițiile în care Vlad Filat și-a pierdut cunoștința în sala de judecată.

Potrivit avocatului lui Vlad Filat, acesta se afla în greva foamei de 20 de zile, iar condițiile de detenție s-au înăsprit semnificativ.

Un comunicat al Departamentului Instituțiilor Penitenciare din Republică Moldova anunță că Vlad Filat a renunțat la greva foamei marți seara, în jurul orei 18:00, iar medicii Penitenciarului nr.13 din Chișinau susțin că starea sa de sănătate este una satisfăcătoare.

Filat a publicat recent un nou mesaj pe Facebook în care scrie despre sentința sa care, potrivit lui, "a fost deja șoptită judecătorilor și procurorilor', anticipând o condamnare la 16-18 ani de închisoare, la comanda lui Vlad Plahotniuc.

Fostul premier a fost reținut preventiv la 15 octombrie 2015, iar ulterior arestat. Filat este acuzat de corupere pasivă și trafic de influență, după ce omul de afaceri Ilan Shor a declarat că i-ar fi dat în ultimii ani bani și bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari. Vlad Filat neagă acuzațiile, declarând ca este victima unei răfuieli politice.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 Șeful tătarilor din Crimeea după „sabotaje”: „Podul de peste strâmtoarea Kerci este foarte jignit că trebuie să stea la coadă”

4 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

5 Rușii pregătesc măcelul? / Transporturi uriașe de rachete și sisteme S-300 către Ucraina