Republica Moldova se retrage din două acorduri din cadrul CSI: Reacția Moscovei

Republica Moldova se retrage din două acorduri din cadrul CSI: Reacția Moscovei

Guvernul Republicii Moldova a aprobat în şedinţa de miercuri două proiecte privind denunţarea unor acorduri încheiate în cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI) şi ar urma să renunțe la altele zece care nu „corespund situaţiei actuale”, transmite Agerpres , care citează agențiile de presă Moldpres şi EFE.

Guvernul Republicii Moldova FOTO Shutterstock

Primul acord se referă la schimbul de informaţii privind apărarea frontierelor statelor membre CSI, încheiat la Moscova la 12 aprilie 1996, iar cel de-al doilea vizează livrările de mărfuri în interiorul acestui bloc postsovietic, încheiat la Kiev la 20 martie 1992.

„Motivele de ordin social, politic şi economic, care au servit cândva drept temei pentru întocmirea acestor acordului, nu mai corespund realităţilor actuale în domeniul managementului şi protecţiei frontierelor de stat”, a precizat Ministerul de Interne de la Chișinău într-un comunicat de presă.

După şedinţa de guvern, ministrul de Interne Ana Revenco a afirmat că instituţia sa are 39 de acorduri specifice încheiate în cadrul CSI.

„În urma analizelor, am constatat că zece sunt deja considerate inoportune şi a fost declanşată procedura de denunţare a acestora. Este vorba despre unele acorduri cu privire la trupele de grăniceri, la situaţiile excepţionale cu caracter natural şi tehnogen, la reglementarea activităţii cu privire la frontiera CSI”, a precizat Revenco.

La începutul acestei săptămâni, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a anunţat că va începe procedurile părăsirii Adunării Interparlamentare a CSI.

Opoziţiei pro-rusă a criticat decizia conducerii de la Chișinău de distanțare de CSI pe fondul apropierii de Uniunea Europeană.

Fostul preşedinte pro-rus Igor Dodon a calificat-o drept „un pas iraţional pentru a-i satisface pe susţinătorii occidentali” şi a susținut că Republica Moldova nu va supravieţui fără o cooperare strânsă cu CSI, Uniunea Economică Eurasiatică şi Rusia.

Șeful Comitetului pentru Afaceri Internaţionale din Consiliului Federaţiei (camera superioară a Parlamentului rus) Grigori Karasin s-a arătat deranjat de acest proces, considerându-l drept un „joc politic” numit „jur loialitate Occidentului”. Karasin a amintit că Republica Moldova nu a mai trimis deja de o jumătate de an un reprezentant la evenimentele Adunării Interparlamentare a CSI.

Şeful Comitetului pentru Afacerile CSI din cadrul Dumei de la Moscova (camera inferioară a Parlamentului rus) Leonid Kalaşnikov a susținut la rândul său că decizia va provoca pierderi economice Republicii Moldova.

Relaţiile dintre Chişinău şi Moscova s-au tensionat în ultimii ani pe fondul creșterii amenințării ruse la adresa Republicii Moldova. În contextul războiului din Ucraina, condamnat de conducerea de la Chișinău, documente scurse de la Kremlin arată că regimul de la Moscova a întocmit un plan de acaparare a Republicii Moldova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”