Republica Moldova/alegeri: Maia Sandu promite că va 'răsturna sistemul oligarhic'

Republica Moldova/alegeri: Maia Sandu promite că va 'răsturna sistemul oligarhic'

Maia Sandu, candidatul comun al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma 'Demnitate și Adevăr' (PPDA) și Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), a declarat, într-un interviu pentru Deutsche Welle, că își propune 'să răstoarne sistemul oligarhic', să pornească 'adevărata luptă împotriva corupției' și să-l trimită la închisoare pe 'șeful corupției', controversatul oligarh Vlad Plahotniuc.

Sursa foto: Facebook

'Vreau să vă fac o promisiune aici: vă promit că o să construim o altfel de clasă politică, una care să lupte corect și civilizat. Andrei Năstase (președintele PPDA) și colegii din Platforma DA au demonstrat că sunt altfel de politicieni. Suntem tare supărați pe corupți și o să începem curățarea acestui sistem, pentru că din cauza lor nu avem locuri de muncă. Cine o să investească într-o țară despre care toată lumea știe că aici se fură 12% din Produsul Intern Brut?', a declarat Maia Sandu.

De asemenea, ea a amintit că alegerile prezidențiale vor fi urmate de cele parlamentare. 'Trebuie să ne pregătim, să ne consolidăm. Cea mai mare provocare este că oamenii nu mai cred în Republica Moldova. Oamenii nu mai cred că merită să-și construiască o casă, să-și întemeieze o familie aici. Vrem să transmitem un semnal pozitiv acum, nu peste două luni sau doi ani. Vom începe să construim o țară și o societate cu instituții care funcționează în interesul cetățenilor. Asta este promisiunea mea!', a subliniat Maia Sandu.

La rândul său, liderul PPDA, Andrei Năstase, a explicat că a decis să se retragă din competiția electorală în favoarea Maiei Sandu pentru că 'doar așa poate fi surclasat candidatul guvernării', lăsând să se înțeleagă că nu liderul PD, Marian Lupu, ar fi miza guvernării oligarhice, ci liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), prorusul Igor Dodon.

'În viață este bine să știi și să cedezi. Nu avem nici un contract cu Maia Sandu. Am convenit împreună ca în funcția de procuror general să ajungă un om integru. Am căzut de acord și asta este extraordinar', a spus liderul PPDA.

De asemenea, Andrei Năstase i-a cerut candidatului comun Maia Sandu ca, în cazul în care va ajunge președinte al Republicii Moldova, să facă toate demersurile necesare în vederea demarării unei anchete internaționale privind furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al republicii și să declanșeze alegeri parlamentare anticipate.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova urmează să aibă loc la 30 octombrie. Acest scrutin este primul în ultimii 20 de ani la care șeful statului va fi ales prin vot direct de către cetățeni.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia