Respresiune în Rusia. Mandat de arestare împotriva unui celebru producător de film

Respresiune în Rusia. Mandat de arestare împotriva unui celebru producător de film

Un tribunal din Moscova a ordonat arestarea producătorului de film Aleksandr Rodnianski, precum și a regizorului de teatru Ivan Viripaev, ambii acuzați de „difuzarea de informaţii false” despre armata rusă.

Aleksandr Rodnianski, alături de actrița Mariana Spivak FOTO EPA-EFE

Decizia în cele două cazuri datează din 27 aprilie, dar informația a fost dezvăluită abia miercuri. Rusia caută să obțină extrădarea celor doi din țările în care s-au stabilit între timp.

În vârstă de 61 de ani, Aleksandr Rodnianski, născut la Kiev, este o figură proeminentă a cinematografiei ruse. Un critic al războiului din Ucraina, producătorul de film a părăsit Rusia în urma declanșării invaziei ruse, la 24 februarie 2022. La câteva luni de la plecarea din Rusia fără bilet de întoarcere, a fost declarat „agent străin”.

În prezent, Rodnianski își împarte timpul între Ucraina, Europa și Los Angeles, Statele Unite. A produs peste 30 de filme, dintre care patru au fost nominalizate la Oscar la categoria cel mai bun film străin.

Într-un interviu acordat pentru „Variety” anul trecut, Aleksandr Rodnianski a spus că a rupt complet relațiile cu Rusia: „Am lăsat în urmă totul. Compania, casa, totul. Tot ce am avut”.

El a spus că s-ar întoarce în Rusia doar odată cu dispariția regimului Putin. În plus s-a pronunțat pentru pedepsirea Rusiei lui Putin. „O merită”, a declarat Rodnianski.

Regizorul de teatru Ivan Viripaev este de asemenea un critic al războiului din Ucraina. El locuiește la Varșovia, unde s-a stabilit acum câțiva ani din cauza nemulțumirii față de regimul Putin.

Tot miercuri, Mihail Krieger, un opozant al regimului Putin, a fost condamnat la șapte ani de închisoare într-o colonie penitenciară.

Krieger, în vârstă de 63 de ani, a fost arestat în noiembrie 2022 și acuzat de „justificarea terorismului” în urma unei postări din 2020 pe rețelele de socializare în care a numit „eroi” doi bărbați care au organizat atacuri în clădirea Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB). Totodată, opozantul rus a fost acuzat de incitare la ură prin faptul că s-ar fi pronunțat pentru spânzurarea lui Vladimir Putin.

Adresându-se instanței înainte de pronunțarea sentinței, Krieger a spus că este urmărit penal pentru „poziția sa anti-război și acum deschis pro-ucraineană”.

De la lansarea invaziei din Ucraina, regimul Putin duce o campanie de represiune nemaivăzută în Rusia din epoca sovietică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro