Restricțiile anti-coronavirus din China provoacă temeri privind impactul economic global

Restricțiile anti-coronavirus din China provoacă temeri privind impactul economic global

Peste 253.000 de cazuri de COVID-19 au fost depistate în China în ultimele trei săptămâni, iar media zilnică este în creștere, a anunțat marți guvernul, ceea ce sporește presiunea asupra oficialilor care încearcă să reducă pagubele economice prin relaxarea controalelor care limitează milioane de oameni în casele lor.

FOTO: Shutterstock

Partidul Comunist aflat la putere a promis la începutul acestei luni că va reduce perturbările provocate de strategia sa „zero COVID”, făcând controalele mai flexibile . Dar ultimul val de epidemii pune la îndoială acest lucru, determinând marile orașe, inclusiv Beijingul, să închidă cartierele populate, să închidă magazine și birouri și să ordone fabricilor să își izoleze forța de muncă de contactul cu exteriorul, notează AP News.

Acest lucru a alimentat temerile că o încetinire a activității comerciale chineze ar putea afecta comerțul global deja slăbit.

Media de 22.200 de cazuri zilnice din ultima săptămână este dublă față de săptămâna precedentă, a raportat serviciul oficial China News Service, citând Biroul Național de Prevenire și Control al Bolilor.

„Unele provincii se confruntă cu cea mai severă și complexă situație din ultimii trei ani”, a declarat un purtător de cuvânt al biroului, Hu Xiang, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit CNS.

Cifrele de infectări din China sunt mai mici decât cele din Statele Unite și din alte țări importante. Dar partidul de guvernământ se ține de „zero COVID , care prevede izolarea fiecărui caz, în timp ce alte guverne relaxează controalele de călătorie și alte controale și încearcă să trăiască cu virusul.

Marți, guvernul a raportat 28.127 de cazuri descoperite în ultimele 24 de ore, dintre care 25.902 fără simptome. Aproape o treime, adică 9.022, au fost în provincia Guangdong, centrul producției orientate spre export, adiacentă Hong Kong-ului.

Piețele bursiere mondiale au scăzut luni, deoarece anxietatea legată de controalele din China s-a adăugat la neliniștea provocată de comentariul de săptămâna trecută al unui oficial al Rezervei Federale, potrivit căruia ratele deja ridicate ale dobânzilor din SUA ar putea fi nevoite să crească mai mult decât se așteaptă pentru a tempera inflația în creștere. Acțiunile au fost mixte marți.

Investitorii sunt „îngrijorați de scăderea cererii ca urmare a unei economii chineze mai puțin mobile, pe fondul temerilor că vor exista mai multe blocaje legate de COVID”, a declarat Fawad Razaqzada de la StoneX într-un raport.

China este cel mai mare comerciant din lume și principala piață pentru vecinii săi asiatici. Slăbiciunea cererii consumatorilor sau a fabricilor poate afecta producătorii mondiali de petrol și alte materii prime, cipuri de calculator și alte componente industriale, alimente și bunuri de consum. Restricțiile care împiedică activitatea în porturile chinezești pot perturba comerțul mondial.

Creșterea economică a revenit la 3,9% față de anul precedent în cele trei luni încheiate în septembrie, față de 2,2% în prima jumătate a anului. Dar activitatea începuse deja să se reducă.

În octombrie, cheltuielile de vânzare cu amănuntul s-au redus cu 0,5% față de anul precedent, în scădere față de creșterea de 2,5% din luna precedentă, în condițiile în care orașele au reintrodus controale antivirus. Importurile au scăzut cu 0,3%, semn al unei cereri mici a consumatorilor, un regres față de creșterea de 6,7% din septembrie.

Exporturile chinezești s-au redus cu 0,7% în octombrie, după ce cererea consumatorilor americani și europeni a fost diminuată de creșterile neobișnuit de mari ale dobânzilor de către Fed și alte bănci centrale pentru a reduce inflația care se află la maxime de mai multe decenii.

Oamenii de afaceri și economiștii consideră că modificările aduse controalelor antivirus reprezintă un pas spre ridicarea controalelor care izolează China de restul lumii. Dar ei spun că „zero COVID” ar putea rămâne în vigoare până în a doua jumătate a anului viitor.

Fabricilor din Shijiazhuang li s-a spus să funcționeze în regim de "management în circuit închis", un termen pentru angajații care locuiesc la locul de muncă. Acest lucru adaugă costuri pentru hrană și spațiu de locuit.

Antreprenorii sunt pesimiști cu privire la trimestrul actual, potrivit unui sondaj realizat de cercetătorii de la Universitatea din Peking și de o companie financiară, Ant Group Ltd. Acesta a declarat că un "indice de încredere" bazat pe răspunsurile a 20.180 de proprietari de afaceri a scăzut la cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2021.

Partidul de guvernământ trebuie să vaccineze milioane de persoane în vârstă înainte de a putea ridica controalele care îi țin departe pe majoritatea vizitatorilor străini, spun economiștii și experții în sănătate.

„Nu credem că țara este încă pregătită să se deschidă”, a declarat Louis Loo de la Oxford Economics într-un raport. „Ne așteptăm ca autoritățile chineze să continue să perfecționeze controalele COVID în următoarele luni, îndreptându-se mai târziu spre o redeschidere mai largă și mai cuprinzătoare”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro