Reuters: Compania farmaceutică Teva investighează acuzații ale unui informator privind mituirea unor medici în România

Reuters: Compania farmaceutică Teva investighează acuzații ale unui informator privind mituirea unor medici în România

Teva Pharmaceutical Industries anchetează acuzații ale unui informator anonim conform cărora compania a mituit medici de stat din România pentru ca aceștia să le prescrie pacienților medicamentele grupului farmaceutic, a spus o purtătoare de cuvânt a Teva, citată joi de agenția Reuters.

Ancheta internă, despre care nu au apărut informații până acum, vine în contextul în care compania cu sediul în Israel se pregătește să obțină o înțelegere în legătură cu investigații ale guvernului american privind presupuse cazuri de dare de mită în alte câteva țări.

Purtătoarea de cuvânt a confirmat că este în desfășurare o anchetă internă, dar a refuzat să comenteze acuzațiile.

Teva a deschis investigația în 2015 după ce un informator anonim a acuzat compania că plătește medici români pentru discursuri la evenimente publice și pentru consultanță și că le acoperă cheltuielile pentru călătorii în străinătate.

În schimb, furnizorii recomandau medicamentul Copaxone, pentru scleroză multiplă, "cât mai multor pacienți posibil", a scris informatorul într-un email din 2015 trimis directorului executiv și comisiei de audit de la Teva și consultat de Reuters.

De exemplu, pentru ca plățile pentru discursurile de la evenimente de specialitate să pară legale, Teva îi oferea unui medic o scurtă prezentare PowerPoint gata scrisă pe care acesta să o citească la întâlnirile furnizorilor din domeniul sănătății. Sursa nu a menționat ce sume erau plătite în astfel de cazuri.

Medicamentul Copaxone a generat în ultimul trimestru vânzări de 1,1 miliarde de dolari, 19% din totalul veniturilor Teva, a precizat luna trecută compania.

Teva este listată la Bursa din New York și are subsidiare și în SUA.

Mulți doctori din România sunt considerați angajați la stat, comentează Reuters. Conform legislației din SUA privind practicile de corupție în străinătate, este ilegal să oferi mită unor oficiali ai unui guvern străin pentru avantaje în afaceri indiferent dacă plățile se fac direct sau prin alte mijloace precum plata unor activități extravagante sau achitarea unor călătorii internaționale.

Uneori poate fi dificil pentru instituțiile de aplicare a legii să stabilească ce cheltuieli reprezintă încercări ilegale de a influența oficiali, și nu mijloace legale de a promova un produs, notează Reuters.

Informatorul a transmis companiei Teva că acuzațiile au fost trimise și Comisiei pentru titluri financiare și bursă (SEC) și Departamentului de Justiție american. Purtătorii de cuvânt ai celor două instituții din SUA au refuzat să comenteze.

Acuzațiile au fost emise de informator într-o serie de email-uri trimise între octombrie 2015 și până luna trecută către directorul executiv, comisia de audit și responsabilii cu supervizarea respectării reglementărilor din cadrul companiei Teva. Purtătoarea de cuvânt a Teva a confirmat că grupul farmaceutic a primit email-urile, care au determinat compania să deschidă o investigație.

Teva se află în 'discuții avansate' cu Departamentul de Justiție și cu SEC pentru a ajunge la un acord privind alte acuzații de dare de mită în legătură cu practici ale companiei în Rusia, Mexic și Ucraina, se arată într-un document de luna trecută al companiei.

Teva a pus deoparte 520 de milioane de dolari pentru plata unor posibile sancțiuni, se mai arată în document.

Pentru a rezolva aceste chestiuni, Teva a precizat că a oprit 'relațiile problematice de afaceri cu terțe părți', a demis angajați vizați în astfel de cazuri, a revizuit managementul în unele subsidiare și s-a retras din unele țări, a precizat compania.

Autoritățile americane au intensificat lupta împotriva corupției din străinătate din domeniul industriei farmaceutice. În septembrie, GlaxoSmithKline a convenit să plătească SEC 20 de milioane de dolari pentru a rezolva acuzațiile că a mituit profesioniști din domeniul sănătății din China pentru a-și spori vânzările. Compania nici nu a recunoscut, nici nu a negat că ar fi comis vreo ilegalitate.

AGERPRES a contactat Ministerul Sănătății pentru a obține o luare de poziție pe acest subiect.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...