Revolta anti-Trump agită Convenția republicană, dar miliardarul este sigur de victorie

Revolta anti-Trump agită Convenția republicană, dar miliardarul este sigur de victorie

Convenția republicană s-a deschis luni, la Cleveland (Ohio), cu o zgomotoasă manifestare a contestatarilor lui Donald Trump, privându-l pe miliardarul american - care divizează profund partidul - de o desemnare a candidaturii la Casa Albă în unanimitate, comentează AFP.

O veritabilă cacofonie s-a făcut auzită minute în șir în sala polivalentă a sporturilor Quicken Loans Arena unde se adunaseră aproape 2.500 de delegați veniți din cele 50 de state americane.

Dezbaterile au cedat locul unui întreceri în strigăte și fluierături între susținătorii și opozanții extravagantului magnat în domeniul imobiliar.

Delegații anti-Trunp și-au manifestat nemulțumirea față de adoptarea unei moțiuni fără vot. 'Un vot ! Merităm să fim ascultați, este convenția poporului!', protesta Diana Shores, o delegată din Virginia, urcată pe un scaun, susținută fiind și de alți delegați.

Omul de afaceri din New York, care a creat surpriza învingându-i unul câte unul pe cei 16 rivali ai săi în alegerile primare, era așteptat în cursul serii în vasta incintă care găzduiește anual meciurile echipei de baschet Cavaliers, recent aureolată cu titlul de campioană a ligii profesioniste de baschet NBA.

Soția lui, Melania — fost manechin de origine slovenă, cu 24 de ani mai tânără și potențială Primă doamnă — urma să pronunțe un discurs foarte așteptat.

În pofida sondajelor negative, Nancy Riley, delegată de Florida, și-a exprimat încrederea în victoria lui 'Donald' în 8 noiembrie, în fața democratei Hillary Clinton: 'Cred că sunt mulți oameni care nu îndrăznesc să spună că vor vota pentru el'. Ea speră să vadă cândva o femeie președintă a SUA, dar nu pe fosta secretar de stat.

În deschiderea dezbaterilor, președintele partidului Reince Priebus a propus delegaților să păstreze un minut de reculegere în memoria polițiștilor uciși 'la Baton Rouge, la Dallas și în alte părți'.

Tema politică a zilei era securitatea, în SUA și în străinătate, preferată de candidatul populist. 'El este direct, este puternic. El nu va ezita să ucidă teroriștii', a lansat de la tribună Patricia Smith, mamă a patru americani uciși în cursul atacului asupra misiunii americane la Benghazi, în 2012.

Mai mulți militari au revenit apoi îndelung asupra acestui atac pentru a o critica pe șefa diplomaței americane la vremea respectivă, Hillary Clinton.

'Avem nevoie de o mână de fier', lansase puțin mai devreme Donald Trump pe Fox News.

Conservatorii se erijează în apărători ai forțelor de ordine, implicate în moartea unor oameni de culoare, dar și ținte ale unor trăgători în ultimele săptămâni în SUA.

Într-o tonalitate foarte diferită, în același moment la Cincinnati, la circa 400 km sud-vest de Cleveland, Hillary Clinton aborda problema tensiunilor rasiale în SUA și dramele ei recente. "Avem înainte o muncă dificilă, dureroasă, dar esențială pentru a repara legăturile între comunitățile noastre și poliția noastră", afirma ea.

La Cleveland, autoritățile locale și federale au luat măsuri de securitate excepționale pentru convenție, așteptându-se la numeroase manifestații. Dar primele au reunit pașnic câteva sute de persoane, mult mai puține decât fuseseră prevăzute. Forțele de ordine erau deja în alertă după atentatele din Paris și Bruxelles, precum și după masacrul din Orlando (Florida). Moartea la 7 iulie a cinci polițiști la Dallas, împușcați de un fost soldat american, atentatul de la Nisa joi seara, și moartea altor trei polițiști duminică la Baton Rouge (Louisiana), uciși de un fost pușcaș marin care luptase în Irak, au crescut și mai mult tensiunile.

La ora marii adunări republicane, lista absenților este totuși impresionantă. Marile nume ale partidului nu vor participa la convenție: nici foștii președinți Bush, nici ex-candidații partidului la președinție, John McCain și Mitt Romney, nu vor fi acolo, agasați de personalitatea lui Trump.

În pofida promisiunilor magnatului imobiliar, capetele de afiș sunt puțin numeroase. Atenția se va axa în principal asupra familiei sale: adică soția, patru din cei cinci copii (Ivanka, Tiffany, Eric, Donald Jr.) care vor urca rând pe rând la tribună.

Discursul său de acceptare a numirii republicane este prevăzut joi, dar miliardarul republican, devansat în sondaje de Hillary Clinton, ar putea să-și facă apariții la tribună în tot cursul săptămânii.

El și-a făcut de altfel intrarea luni seara în fața Convenției, promițând victoria în alegerile prezidențiale americane din noiembrie. "Vom câștiga", a lansat candidatul republican, cedând apoi locul pe scenă soției sale Melania, care i-a lăudat calitățile de bărbat "care nu abandonează niciodată".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...