Revoluționarii cer procurorului general deschiderea din oficiu a unui dosar penal în cazul arhivei SIPA

Asociația 21 Decembrie 1989 solicită procurorului general al României, Augustin Lazăr, deschiderea din oficiu a unui dosar penal și institutirea de măsuri asigurătorii până la "clarificarea deplină" a situației arhivei SIPA.

"Până la clarificarea deplină a situației și a viitorului acestor arhive ale securității care a fost lăsată să acționeze nestingherit asupra Justiției, vă solicităm deschiderea din oficiu a unui dosar penal și institutirea de măsuri asigurătorii, respectând jurisprudența CEDO, cel puțin în cauzele date împotriva României", se arată într-un comunicat al Asociației 21 Decembrie 1989 transmis, marți, AGERPRES.

Membrii asociației solicită ca Ministerul Public să-și exercite prerogativa de apărare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în principal a dreptului la un proces echitabil și a dreptului la viața privată, făcând verificările necesare la instituțiile implicate, în arhive și în toate sediile "pentru înlăturarea tuturor vulnerabilităților și a posibilităților de ingerință în activitatea judiciară a oricărei entități sau lucrător din funcțiunea SIPA, oprind supravegherile ilegale și influențele din partea lucrătorilor cu activitate secretă asupra soluțiilor din dosare, asupra administrării probelor sau reprezentării părților, asupra desemnării în funcțiile de conducere ale instanțelor și parchetelor sau din Ministerul Justiției sau de judecător și procuror sau chiar în barouri".

Revoluționarii solicită realizarea "fără rezervă" a unei inspecții — "fără precedent după 1989" — în spațiile și arhivele și inventarele logistice ale instituțiilor care ar fi implicate în ingerințele reclamate de-a lungul anilor că se petrec în activitatea judiciară.

"În culegerea și stocarea de informații despre diverse persoane: magistrați, avocați, miniștri, politicieni, diverși justițiabili, cetățeni români și străini, în căutarea influențării unor soluții judiciare, SIPA (...) a încălcat legea română, a violat dreptul fundamental la viață privată, Constituția, Convenția EDO — situații care nu pot fi trecute la infinit cu vederea", susține asociația.

Potrivit sursei citate, trebuie aflat când și în ce împrejurări aceste informații ar fi fost clasificate ca secrete întrucât Legea nr. 182/2002 privind informațiile clasificate, la art. 24, alin.(5) dispune că "se interzice clasificarea ca secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informațiile de interes public, restrângerii ilegale a exercițiului unor drepturi vreunei persoane sau lezării altor interese legitime".

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Ghizdeanu i-a livrat pe Dragnea, Vâlcov și Dăncilă! Dosarul va fi declinat la DNA!

2 ULTIMA ORĂ / Document / Statele Unite își avertizează cetățenii că virusul ucigaș a explodat în alte 6 țări din As…

3 Zăngănit de cătușe către PSD! Voi ați citit discursul ambasadorului SUA de joi? Ați văzut postarea de pe Faceb…

4 VIDEO A ajuns în Europa! Cel puțin 9 orașe din Lombardia și unul din Veneția, în nordul Italiei, au închis vin…

5 Informație exclusivă / Nicușor Dan și Florin Cîțu se vor bate pentru Primăria Capitalei! Firea NU va candida! PM…

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există